Na današnji dan: Zidan-Materaci!

Zinedin Zidan je u istoriju fudbala ušao kao lider reprezentacije Francuske koja je uspela da objedini titule evropskog i svetskog prvaka. Ipak, na ovaj dan završio je sjajnu karijeru neslavnim potezom, zbog kog je isključen u finalu Mundijala.

Fudbal 09.07.2014 | 10:46
Na današnji dan: Zidan-Materaci!

Isprva je sve ponovo delovalo sjajno za "Zizua", koji je upravo devetog dana jula 2006. zaigrao u meču za titulu na pretprošlom Svetskom prvenstvu i već u sedmom minutu postigao gol za vođstvo Francuza. Nekih sat i po vremena kasnije, pre završetka finala, Zidan je poslednji put krenuo ka svlačionici...

Slavni član "trikolora" je za reprezentaciju Francuske najpre nastupio na Evropskom prvenstvu 1996. u Engleskoj, gde su velika očekivanja prekinuta porazom od Češke u polufinalu nakon izvođenja jedanaesteraca. Na Svetskom prvenstvu u Francuskoj Zidan je 2002. postigao tri gola, uključujući dve majstorije u finalu protiv Brazila (3:0). Kako je blistao i na Euro 2000, kada je predvodio nacionalnu selekciju do trona, činilo se da devetog jula 2006. na red došlo novo slavlje i to u Berlinu.

U meču za trofej je protiv Italijana uspeo da sa "bele tačke" dovede "trikolore" u vođstvo i tako postane tek četvrti igrač uz Pelea, Paula Brajtnera i Vavu koji je postigao gol u dva različita finala Svetskih prvenstva. No, samo 12 minuta kasnije defanzivac "azura" Marko Materaci poravnao je rezultat, pa je meč otišao u produžetke a onda su strelci ponovo stupili na scenu. Ne na baš sjajan način.

Na provokaciju Materacija u 110. minutu Zidan je odreagovao kako niko to nije mogao ni da nasluti da će lider Francuza da učini: udario je suparnika glavom u grudi, zbog čega ga je argentinski sudija Elizondo isključio deset minuta pre nego što su na red došli penali.

"Azuri" su osvojili titulu jer su njihovi izvođači jedanaesteraca bili precizni, za razliku od Trezegea koji je pogodio prečku, pa je Zidan otišao u istoriju uz crveni karton, ali i uz "Zlatnu loptu", nagradu za najboljeg igrača tog Mundijala.

Reprezentativnu karijeru završio je uz 108 odigranih utakmica za Francusku i 31 postignuti gol.

Komentari / 0

Ostavite komentar