Поплаве ће одлучити изборе

Већина аналитичара слаже се да је реално очекивати мању излазност на предстојећим општим изборима у БиХ, те да су бирачи сити празних обећања, али и да је нова енигма на који начин ће грађани гласати због поплава које су се десиле.

Босна и Херцеговина 09.07.2014 | 10:15
Поплаве ће одлучити изборе

Срећко Латал, политички аналитичар из Сарајева, очекује знатно већу апстиненцију људи, и то углавном међу популацијом у урбаним подручјима, што би, како је процијенио, могло довести до бољих резултата оних странака које најстабилније бирачко тијело имају међу сеоском популацијом. 

Процјењује да је највећи разлог за могући тренд смањења излазности лоша економска ситуација и велико разочарење људи политиком.

"Ви сада у БиХ имате ситуацију да се више не зна ни ко је власт ни ко је опозиција. То људе збуњује и демотивише. Тако да се због све већег незадовољства грађана јако лошом економском и социјалном ситуацијом може очекивати мања излазност", оцијенио је он.

Навео је да до октобра, када су избори, има доста времена да се то преокрене, али да би било потребно да политичари у кампањама покрену дебату о истинским реформама.

"Свака добра и квалитетна кампања ће увијек имати каквог-таквог резултата. Кампање које неће бити на радикалној реторици, празним обећањима и спиновима ће имати пуно већег ефекта. Засад не видим баш нити једну странку у читавој БиХ која барем сигнализира да би водила квалитетну кампању. И даље чујемо стандардна обећања иза којих нема пуно конкретних ствари", навео је он.

Додао је да су поплаве које су погодиле БиХ велика енигма у смислу на који начин ће ти људи гласати, оцијенивши да би начин на који ће власти искористити средства за санирање посљедица поплава до избора могао утицати на то становништво.

Тања Топић, политички аналитичар из Бањалуке, такође се слаже да су поплаве нови елемент, те да сва ранија истраживања јавног мњења треба узети с резервом.

"Дио њих је расељен и питање је да ли ће се регистровати негдје другдје и како ће доживјети све оне мјере које су преузимале власти, али и опозиција. Нико сада не може предвидјети хоће ли бити потпуно разочарани дјеловањем једних или других, или ће можда прорадити чак и неки бунт. А они би могли бити кључни не само за излазност, него, што је још важније, и за резултат", сматра она.

Вехид Шехић, аналитичар из Тузле, такође оцјењује да ће излазност бити осјетно мања него у протеклих неколико изборних циклуса. 

"Повјерење у политику и политичаре је сигурно на најнижем нивоу након ове четири године у којима фактички ништа није направљено. Према садашњој ситуацији, излазност ће бити мала. Све ће зависити од изборне кампање. Мислим да би кампања ширења страха могла понукати грађане да на изборе изађу и да гласају 'свако за своје'", оцијенио је он.

Додао је да лично прижељкује да буде велика излазност, а да доста грађана изрази бунт и незадовољство поништавањем гласачких листића.

"Грађани који имају неке своје фаворите треба да за њих слободно и гласају, а да остали, који не виде за кога да гласају, пониште своје листиће, и на тај начин пошаљу јасну поруку елитама", рекао је он.

Према подацима Централне изборне комисије БиХ, највећа излазност у БиХ је била непосредно након рата, када је износила скоро 90 одсто. Излазност је онда непрекидно падала, да би на локалним изборима 2004. била најнижа и износила само 46,8 одсто. Након тога, излазност се устабилила на 55 до 56 одсто.

Топићева сматра да су људи након рата поново изразили велико повјерење националним странакама, а да је након тога константно падало повјерење у политику и политичаре.

Латал наводи да је и у Европи посљедњих двадесетак година тренд учешћа на изборима између 50 и 55 одсто, и да се таква излазност може сматрати добром.

Шехић истиче да не вјерује резултатима избора непосредно након рата, за које наводи да су били хаотични и спроведени у несређеним бирачким списковима.

"Али има нешто што је тада ОЕБС јако добро урадио: успостављен је цивилни регистар гласача кад се сви грађани аутоматизмом стављају на спискове", навео је он.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Миско

09.07.2014 08:22

Давно некада рече Босић, доста је лажних обећања. Ако такву кампању буду и водили, имају мој глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојсовац

09.07.2014 11:26

Ја у своје име одлуцујем и дајем глас ономе ко ми је помогао у поплавама и ко це дати гаранције за уцврсцивање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ за коју сам се борио.Да видим ко ста нуди?

ОДГОВОРИТЕ
Name

:-)

09.07.2014 11:28

У сустини мала је разлика измедју оних на власти и они који нису, назалост. Алтернатива је веома слаба и танка. Тренутно на сцени у БиХ није битно за кога це се гласати али је веома битно да се скину тренутни властодрсци, тако да и стари и нови знају да це бити пометени и да це одговарати за своја (не)дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

10.07.2014 08:53

Сви који су на власти или се боре за њу су потпуно исти само је разлика у томе што док постојећи краду,ови други обећавају као што су и ови тренутни некада обећавали! Може нас спасити само драги Бог да нам напокон да макар мало памети и нико да не изађе на изборе!

ОДГОВОРИТЕ