Упитан почетак наставе у Добоју

Уколико ускоро не почне санација и реконструкција објеката образовних и васпитних установа у Добоју, оштећених током мајских поплава, већина њих неће бити спремна за почетак нове школске године.

Република Српска 09.07.2014 | 09:42
Упитан почетак наставе у Добоју

Водена бујица је у Добоју причинила штету на објектима четири од шест средњих школа, три основне школе, те три предшколске установе, и на четири објекта јавног факултета у склопу Универзитета Источно Сарајево.

Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа, наводи да је у објекту Средњошколског центра највише страдала Угоститељска и трговинска школа, а оштећени су радионички и учионички простори Саобраћајне и Електротехничке школе, те Техничке школе, док је Економска школа остала нетакнута.

Поплављени објекти су очишћени, суше се и чекају санацију која не може кренути прије половине августа.

"Због тога је упитан почетак школске године. Међутим, не би било трагично да се једна до двије наставне седмице пролонгирају. Не би било проблема. Штавише, то би било идеално рјешење", сматра Васиљевић.

Он истиче да постоје наговјештаји за помоћ поплављеним школама, али да још конкретно није ништа урађено.

"Угоститељска школа је успоставила тзв. култур-контакт с Канцеларијом аустријске амбасаде у БиХ, која ће са Ротари клубом финансирати дио санације те школе. Имали смо контакт и са УНДП-ом и имамо њихово обећање да ће се вршити санација. Осим тога, ја сам контактирао Агенцију за развој малих и средњих предузећа РС, која је обећала да ће у сарадњи с Агенцијом за развој и сарадњу из Швајцарске донирати намјештај за школу, који ће покрити педесет процената потребе", изјавио је Васиљевић.

Од средњих школа поплављена је и Гимназија "Јован Дучић", која би, наводи Васиљевић, могла организовати наставу у двије смјене на другом спрату јер има девет учионица, а 16 одјељења, а поред Економске, ни Медицинска школа није оштећена у поплавама.

Све три градске основне школе, "Вук Караџић", "Доситеј Обрадовић" и "Свети Сава", претрпјеле су штете током поплава, односно поплављени су њихови први спратови.

Милан Гојковић, директор ОШ "Вук Караџић", наводи да је у објекту грађеном давне 1969. године висина водене бујице била преко три метра, те да је без детаљне и потпуне реконструкције тешко организовати наставу, која је и прије поплаве била организована у четири смјене.

"Ми смо и у претходном периоду имали проблем већег броја ученика и мањак простора. Овом временском непогодом изгубили смо шест учионица, два кабинета, учионицу за дјецу са посебним потребама, уништена је школска кухиња и дворана површине 500 квадратних метара", рекао је Гојковић.

Према његовим ријечима, реконструкција је потез који не подноси импровизацију јер подземне просторије, канали кроз које су пролазиле цијеви за централно гријање, су прљаве и ту без вађења свих подова и цијеви, и обијања око 2.500 квадратних метара зидне површине није могуће кренути у редовну наставу", рекао је Гојковић.

Он је додао да би и у епидемиолошком погледу било ризично организовати наставу у приземљу школе, те да су помоћ тражили од Амбасаде Јапана у БиХ за санацију школске дворане.

"Без обзира што је на четири објекта Саобраћајног факултета причињена штета од 1,7 милиона КМ, настава у овој образовној установи у новој школској години планирана је за 1. октобар", поручује декан Перица Гојковић, те истиче да је приоритет санација објекта с амфитеатрима и учионицама, за шта већ има припремљен план.

"Има дезинформација да факултет неће моћи радити, да нећемо имати гдје одржавати наставу, што апсолутно није тачно. Ми имамо све услове за одвијање наставе", каже Гојковић, те додаје да на спрату објекта који је завршен 2012. године могу организовати наставу за више од 1.200 студената.

Тренутно је најповољнија ситуација у Предшколској установи "Мајке Југовића". Ту је водена стихија оштетила три објекта, капацитета 280 дјеце, од којих један објекат није био у функцији.

"Добили смо донацију од УНДП-а, они ће радити реконструкцију два објекта: у Карађорђевој и Улици кнеза Лазара. Радиће грађевинске радове и поправку крова. На нама остаје да тражимо донаторе за опремање соба, дјечје креветиће, играчке, столове, столице. Ми се надамо да ћемо до септембра успјети пустити бар један објекат у рад. Све зависи како ће тећи радови које финансира УНДП, а који би могли почети за седам до 10 дана", каже Анђелка Кузмић, координатор за техничке и оперативне послове.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар