Upitan početak nastave u Doboju

Ukoliko uskoro ne počne sanacija i rekonstrukcija objekata obrazovnih i vaspitnih ustanova u Doboju, oštećenih tokom majskih poplava, većina njih neće biti spremna za početak nove školske godine.

Republika Srpska 09.07.2014 | 09:42
Upitan početak nastave u Doboju

Vodena bujica je u Doboju pričinila štetu na objektima četiri od šest srednjih škola, tri osnovne škole, te tri predškolske ustanove, i na četiri objekta javnog fakulteta u sklopu Univerziteta Istočno Sarajevo.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola, navodi da je u objektu Srednjoškolskog centra najviše stradala Ugostiteljska i trgovinska škola, a oštećeni su radionički i učionički prostori Saobraćajne i Elektrotehničke škole, te Tehničke škole, dok je Ekonomska škola ostala netaknuta.

Poplavljeni objekti su očišćeni, suše se i čekaju sanaciju koja ne može krenuti prije polovine avgusta.

"Zbog toga je upitan početak školske godine. Međutim, ne bi bilo tragično da se jedna do dvije nastavne sedmice prolongiraju. Ne bi bilo problema. Štaviše, to bi bilo idealno rješenje", smatra Vasiljević.

On ističe da postoje nagovještaji za pomoć poplavljenim školama, ali da još konkretno nije ništa urađeno.

"Ugostiteljska škola je uspostavila tzv. kultur-kontakt s Kancelarijom austrijske ambasade u BiH, koja će sa Rotari klubom finansirati dio sanacije te škole. Imali smo kontakt i sa UNDP-om i imamo njihovo obećanje da će se vršiti sanacija. Osim toga, ja sam kontaktirao Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, koja je obećala da će u saradnji s Agencijom za razvoj i saradnju iz Švajcarske donirati namještaj za školu, koji će pokriti pedeset procenata potrebe", izjavio je Vasiljević.

Od srednjih škola poplavljena je i Gimnazija "Jovan Dučić", koja bi, navodi Vasiljević, mogla organizovati nastavu u dvije smjene na drugom spratu jer ima devet učionica, a 16 odjeljenja, a pored Ekonomske, ni Medicinska škola nije oštećena u poplavama.

Sve tri gradske osnovne škole, "Vuk Karadžić", "Dositej Obradović" i "Sveti Sava", pretrpjele su štete tokom poplava, odnosno poplavljeni su njihovi prvi spratovi.

Milan Gojković, direktor OŠ "Vuk Karadžić", navodi da je u objektu građenom davne 1969. godine visina vodene bujice bila preko tri metra, te da je bez detaljne i potpune rekonstrukcije teško organizovati nastavu, koja je i prije poplave bila organizovana u četiri smjene.

"Mi smo i u prethodnom periodu imali problem većeg broja učenika i manjak prostora. Ovom vremenskom nepogodom izgubili smo šest učionica, dva kabineta, učionicu za djecu sa posebnim potrebama, uništena je školska kuhinja i dvorana površine 500 kvadratnih metara", rekao je Gojković.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcija je potez koji ne podnosi improvizaciju jer podzemne prostorije, kanali kroz koje su prolazile cijevi za centralno grijanje, su prljave i tu bez vađenja svih podova i cijevi, i obijanja oko 2.500 kvadratnih metara zidne površine nije moguće krenuti u redovnu nastavu", rekao je Gojković.

On je dodao da bi i u epidemiološkom pogledu bilo rizično organizovati nastavu u prizemlju škole, te da su pomoć tražili od Ambasade Japana u BiH za sanaciju školske dvorane.

"Bez obzira što je na četiri objekta Saobraćajnog fakulteta pričinjena šteta od 1,7 miliona KM, nastava u ovoj obrazovnoj ustanovi u novoj školskoj godini planirana je za 1. oktobar", poručuje dekan Perica Gojković, te ističe da je prioritet sanacija objekta s amfiteatrima i učionicama, za šta već ima pripremljen plan.

"Ima dezinformacija da fakultet neće moći raditi, da nećemo imati gdje održavati nastavu, što apsolutno nije tačno. Mi imamo sve uslove za odvijanje nastave", kaže Gojković, te dodaje da na spratu objekta koji je završen 2012. godine mogu organizovati nastavu za više od 1.200 studenata.

Trenutno je najpovoljnija situacija u Predškolskoj ustanovi "Majke Jugovića". Tu je vodena stihija oštetila tri objekta, kapaciteta 280 djece, od kojih jedan objekat nije bio u funkciji.

"Dobili smo donaciju od UNDP-a, oni će raditi rekonstrukciju dva objekta: u Karađorđevoj i Ulici kneza Lazara. Radiće građevinske radove i popravku krova. Na nama ostaje da tražimo donatore za opremanje soba, dječje krevetiće, igračke, stolove, stolice. Mi se nadamo da ćemo do septembra uspjeti pustiti bar jedan objekat u rad. Sve zavisi kako će teći radovi koje finansira UNDP, a koji bi mogli početi za sedam do 10 dana", kaže Anđelka Kuzmić, koordinator za tehničke i operativne poslove.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar