Србији до 200 милиона евра

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја у Србији Марко Благојевић рекао је да је састанак у Паризу био веома важан, јер сада потенцијални донатори имају потпуну информацију о томе у којим секторима и у којој мјери је настала штета.

Србија 09.07.2014 | 09:03
Србији до 200 милиона евра

Србија би од донаторске конференције у Бриселу могла да очекује између 100 и 200 милиона евра, пишу београдске "Вечерње новости", позивајући се на изворе са маргина припремног састанка за донаторску конференцију одржаног јуче у Паризу.

Лист наводи да послије састанка у Паризу, одржаног на техничком нивоу, званично нису изношене конкретне бројке, а цјелодневни састанак био је замишљен тако да донатори стекну слику о размјерама штете које су мајске поплаве нанијеле Србији и БиХ.

Благојевић је најавио да ће извјештај о штети од поплава у Србији бити представљен најкасније до петка.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је листу да ће детаљан извјештај о процјени штете настале од поплава, на којем су од средине маја радили тимови ЕУ, УН и Свјетске банке, као и Владе Србије и локалних самоуправа, убудуће бити "водич" не само за државе, него и за приватне фондације, које ће прикупљати средства за отклањање посљедица од поплава.

"У наредних десетак дана ћемо са Владом, Канцеларијом УН за пројектне услуге, Програмом УН за храну и пољопривреду и три међународне невладине организације потписати уговор о конкретном ангажовању 30 милиона евра помоћи које је ЕУ већ опредијелила", рекао је Девенпорт.

Тим средствима биће обнављане школе, обданишта, домови здравља, приватни домови, а биће и додијељена бесповратна средства и опрема за поновно покретање малих предузећа.

Пољопривредници могу да рачунају на помоћ у обнављању сточног и животињског фонда, на набавку ђубрива и сјемена.

Девенпорт је нагласио да је ово само први, хитни пакет и да се планира пакет помоћи за 2014. годину у износу од око 200 милиона евра.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар