Srbiji do 200 miliona evra

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja u Srbiji Marko Blagojević rekao je da je sastanak u Parizu bio veoma važan, jer sada potencijalni donatori imaju potpunu informaciju o tome u kojim sektorima i u kojoj mjeri je nastala šteta.

Srbija 09.07.2014 | 09:03
Srbiji do 200 miliona evra

Srbija bi od donatorske konferencije u Briselu mogla da očekuje između 100 i 200 miliona evra, pišu beogradske "Večernje novosti", pozivajući se na izvore sa margina pripremnog sastanka za donatorsku konferenciju održanog juče u Parizu.

List navodi da poslije sastanka u Parizu, održanog na tehničkom nivou, zvanično nisu iznošene konkretne brojke, a cjelodnevni sastanak bio je zamišljen tako da donatori steknu sliku o razmjerama štete koje su majske poplave nanijele Srbiji i BiH.

Blagojević je najavio da će izvještaj o šteti od poplava u Srbiji biti predstavljen najkasnije do petka.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je listu da će detaljan izvještaj o procjeni štete nastale od poplava, na kojem su od sredine maja radili timovi EU, UN i Svjetske banke, kao i Vlade Srbije i lokalnih samouprava, ubuduće biti "vodič" ne samo za države, nego i za privatne fondacije, koje će prikupljati sredstva za otklanjanje posljedica od poplava.

"U narednih desetak dana ćemo sa Vladom, Kancelarijom UN za projektne usluge, Programom UN za hranu i poljoprivredu i tri međunarodne nevladine organizacije potpisati ugovor o konkretnom angažovanju 30 miliona evra pomoći koje je EU već opredijelila", rekao je Devenport.

Tim sredstvima biće obnavljane škole, obdaništa, domovi zdravlja, privatni domovi, a biće i dodijeljena bespovratna sredstva i oprema za ponovno pokretanje malih preduzeća.

Poljoprivrednici mogu da računaju na pomoć u obnavljanju stočnog i životinjskog fonda, na nabavku đubriva i sjemena.

Devenport je naglasio da je ovo samo prvi, hitni paket i da se planira paket pomoći za 2014. godinu u iznosu od oko 200 miliona evra.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar