Тужилаштво: Мишковићу и Беку одузети 1.1 милијарду

Компанија „Wорлдфин С.А.“ из Луксембурга мораће да врати зараду од трговине акцијама „Луке Београд“.

Србија 09.07.2014 | 08:03
Тужилаштво: Мишковићу и Беку одузети 1.1 милијарду

Тужилаштво за организовани криминал на суђењу за малверзације са продајом „Луке“, које почиње сутра, предложиће да се Милану Беку и Мирославу Мишковићу, власницима „Wорлдфин С.А.“, одузме добит 1.136.211.984 динара.

У оптужници против тадашњег министра привреде Предрага Бубала и још седам оптужених се наводи да су омогућили компанији из Луксембурга куповину акција луке по нижој цени. Том куповином, буџет Србије је оштећен за 14.367.826 евра, што „представља разлику између плаћене цене од 800 динара по акцији и фер вредности од 1450,93 динара“.

Бубало је оптужен да је пропустио да „анализира понуђене цене за куповину акција ‘Луке‘ и анализу вредности акција“. Према оптужници, Бубало је био обавештен да се „очекује да ће доћи до знатне корекције фер вредности имовине и акција, дописима „Луке“ од 17. јуна. и 19. јула 2005, као и на састанцима са представницима тог предузећа“.

Адвокат Зоран Атељевић, бранилац Бубала, каже за „Блиц“ да поступак има политичку позадину, а не кривично-правно. 

- Како другачије објаснити да пише ко су крајњи власници, а да се не гоне. Тврдња тужиоца да је Бубало знао да Агенција за приватизацију и Акцијски фонд раде незаконито је нетачна. Не постоје докази о томе, а и Агенција за приватизацију и Акцијски фонд су поступали по закону. Ирелевантне су тврдње за Бубала о некаквим писмима или било која друга сазнања о процедури - наводи Атељевић.

Он је потврдио да ће Бубало на суђењу оспорити оптужницу тврдећи „не само да је неоснована већ да је и апсурдна јер се његова наводна кривична одговорност заснива на нечињењу“. 

Извор: Блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар