Због врућине падају и у несвијест

Грађани који користе градски превоз жале се да је због великих врућина вожња аутобусом постала неподношљива, а тврде да није ријеткост да путницима постане лоше и да падају у несвијест.

Република Српска 09.07.2014 | 07:14
Због врућине падају и у несвијест

Путници предлажу да се свим превозницима уведе као обавезно посједовање клима уређаја. Сматрају да би се морало подразумијевати да аутобуси који превозе десетине путника треба да имају клима уређај, јер су гужве у аутобусу и несносне врућине фатална комбинација.

Вршилац дужности директора у "Аутопревозу" Дејан Мијић истакао је да је 70 одсто њихових аутобуса опремљено клима уређајима и да су приликом посљедње три набавке возила куповали аутобусе који имају уграђен овај уређај.

- Неким путницима смета ниска температура, али возачима је наређено да укључују клима уређај у свим возилима која га посједују - рекао је Мијић.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Републике Српске Миленко Јаћимовић казао је да се грађани највише жале у периоду од јуна до септембра, а превисока температура у возилу и загушљивост нису кобне само за путнике него и за возаче.

- Често ћете видјети наше возаче како носе пешкир око врата, а према информацијама које имамо од прошле године, само двадесет одсто аутобуса у Бањалуци има клима уређај - рекао је Јаћимовић.

Из Градске управе су казали да клима уређаји не спадају у нужну опрему за аутобусе.

- Законом о превозу у друмском саобраћају РС и Правилником о издавању лиценце за возило и испуњавању техничко-експлоатационих услова за возила којима се врши превоз посједовање клима уређаја није обавезно за возила градског и приградског превоза - одговарају из Градске управе.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар