Zbog vrućine padaju i u nesvijest

Građani koji koriste gradski prevoz žale se da je zbog velikih vrućina vožnja autobusom postala nepodnošljiva, a tvrde da nije rijetkost da putnicima postane loše i da padaju u nesvijest.

Republika Srpska 09.07.2014 | 07:14
Zbog vrućine padaju i u nesvijest

Putnici predlažu da se svim prevoznicima uvede kao obavezno posjedovanje klima uređaja. Smatraju da bi se moralo podrazumijevati da autobusi koji prevoze desetine putnika treba da imaju klima uređaj, jer su gužve u autobusu i nesnosne vrućine fatalna kombinacija.

Vršilac dužnosti direktora u "Autoprevozu" Dejan Mijić istakao je da je 70 odsto njihovih autobusa opremljeno klima uređajima i da su prilikom posljednje tri nabavke vozila kupovali autobuse koji imaju ugrađen ovaj uređaj.

- Nekim putnicima smeta niska temperatura, ali vozačima je naređeno da uključuju klima uređaj u svim vozilima koja ga posjeduju - rekao je Mijić.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske Milenko Jaćimović kazao je da se građani najviše žale u periodu od juna do septembra, a previsoka temperatura u vozilu i zagušljivost nisu kobne samo za putnike nego i za vozače.

- Često ćete vidjeti naše vozače kako nose peškir oko vrata, a prema informacijama koje imamo od prošle godine, samo dvadeset odsto autobusa u Banjaluci ima klima uređaj - rekao je Jaćimović.

Iz Gradske uprave su kazali da klima uređaji ne spadaju u nužnu opremu za autobuse.

- Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju RS i Pravilnikom o izdavanju licence za vozilo i ispunjavanju tehničko-eksploatacionih uslova za vozila kojima se vrši prevoz posjedovanje klima uređaja nije obavezno za vozila gradskog i prigradskog prevoza - odgovaraju iz Gradske uprave.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar