Препоручене појачане мјере контроле хране

Савјет министара БиХ препоручио је надлежним инспекцијским органима да на тржишту БиХ и приликом увоза појачају контроле хране и воде, укључујући храну за животиње, као и предмете који су у контакту са храном.

Босна и Херцеговина 08.07.2014 | 18:26
Препоручене појачане мјере контроле хране

Надлежним инспекцијским органима нарочито је препоручено провођење појачаних мјера службених контрола приликом увоза кукуруза у складу са процјеном ризика о присутности афлатоксина, саопштено је из Савјета министара који је данас усвојио Информацију о стању безбједности хране за 2013. годину.

У БиХ у прошлој години укупно је узето 114.014 узорака хране, а урађене су 137.193 лабораторијске анализе. Од укупног броја анализираних узорака, у складу са важећим прописима није било 4,31 одсто узорака, односно 3,58 одсто анализа.

Најчешће микробиолошки нису одговарали узорци узети од сладолед, укључујући ледени приправак са шећером, водом, аромом воћа и додатком јаја и млијека, снек производи и воће.

Физичко-хемијски нису одговарали узорци узети од мед, пчелињих и производа производи од меда, пиво и безалкохолно пиво, алкохолна пића и вино, со, зачини, сирће, вино и ароматизирано сирће, јуха, умаци и салате.

Савјет министара БиХ је на приједлог Агенције за безбједност хране донио више правилника ради унапређења здравља потрошача, њиховог усклађивања са правилницима земаља окружења и заштите интереса произвођача.

Донесена је и одлука о обнови овлаштења испитним лабораторијима у БиХ за испитивање, контролу и праћење присутности генетски модифкованих организама /ГМО/ у храни и у храни за животиње. Одлука је
донесена ради осигурања заштите здравља потрошача и успостављања ефикаснијег система контроле ГМО-а.

Савјет министара БиХ донио је и Одлуку о висини посебне накнаде за издавање рјешења о одобрењу за стављање на тржиште генетски модификоване хране и хране за животиње.

На данашњој сједници утврђен је Приједлог основа за закључивање споразума између БиХ и Шпаније о узајамном признавању и замјени возачких дозвола којим се грађанима обје државе омогућава управљање моторним возилима за вријеме привременог боравка на територији друге државе.

На приједлог Министарства за људска права и избјеглице, донесена је Одлука о усвајању Акционог плана за имплементацију документа УНСЦР 1325 у БиХ за период 2014 – 2017. године.

Овај документ садржи стратешке и средњорочне циљеве, очекиване резултате и активности за имплементацију УН Резолуције 1325 "Жене, мир и безбједност" усмјерене за постизање равноправности полова у секторима безбједности и одбране у БиХ.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о усвајању Програмског оквира у области радијационе и нуклеарне безбједности 2014. – 2019. и овластио директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност  БиХ Емира Диздаревића да, у име Савјета министара, потпише овај програмски оквир.

Усвојен је Извјештај Министарства одбране о реализацији гранта којим су осигурана средства за кориштење полигона за уништавање нестабилне муниције и минско-експлозивних средстава у општини Гламоч.

Грантом вриједним 500.000 КМ Министарство је финансирало пројекте реконструкције изворишта воде у Гламочу, реконструкције и изградње путева у насељима Малкочевци, Јакир, Хасићи и Бучије те асфалтирања и реконструкције пута Биличић - Хозићи.

На данашњој сједници донесене су појединачне одлуке о пријему у држављанство БиХ Милана Босанца и Драгана Младеновића, држављанина Србије и истакнутих фудбалских тренера, Аиде Кајевић, држављана Србије и магистра хемије и Силвија Трога-Османбеговића, држављана Италије и доктора наука у области социологије.

Савјет министара БиХ је дао сагласност да држављани Словеније могу гласати у просторијама словеначке Амбасаде у Сарајеву, поводом одржавања пријевремених парламентарних избора, који ће бити одржани 13. јула од 9.00 до 17.00 часова.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар