Preporučene pojačane mjere kontrole hrane

Savjet ministara BiH preporučio je nadležnim inspekcijskim organima da na tržištu BiH i prilikom uvoza pojačaju kontrole hrane i vode, uključujući hranu za životinje, kao i predmete koji su u kontaktu sa hranom.

Bosna i Hercegovina 08.07.2014 | 18:26
Preporučene pojačane mjere kontrole hrane

Nadležnim inspekcijskim organima naročito je preporučeno provođenje pojačanih mjera službenih kontrola prilikom uvoza kukuruza u skladu sa procjenom rizika o prisutnosti aflatoksina, saopšteno je iz Savjeta ministara koji je danas usvojio Informaciju o stanju bezbjednosti hrane za 2013. godinu.

U BiH u prošloj godini ukupno je uzeto 114.014 uzoraka hrane, a urađene su 137.193 laboratorijske analize. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, u skladu sa važećim propisima nije bilo 4,31 odsto uzoraka, odnosno 3,58 odsto analiza.

Najčešće mikrobiološki nisu odgovarali uzorci uzeti od sladoled, uključujući ledeni pripravak sa šećerom, vodom, aromom voća i dodatkom jaja i mlijeka, snek proizvodi i voće.

Fizičko-hemijski nisu odgovarali uzorci uzeti od med, pčelinjih i proizvoda proizvodi od meda, pivo i bezalkoholno pivo, alkoholna pića i vino, so, začini, sirće, vino i aromatizirano sirće, juha, umaci i salate.

Savjet ministara BiH je na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane donio više pravilnika radi unapređenja zdravlja potrošača, njihovog usklađivanja sa pravilnicima zemalja okruženja i zaštite interesa proizvođača.

Donesena je i odluka o obnovi ovlaštenja ispitnim laboratorijima u BiH za ispitivanje, kontrolu i praćenje prisutnosti genetski modifkovanih organizama /GMO/ u hrani i u hrani za životinje. Odluka je
donesena radi osiguranja zaštite zdravlja potrošača i uspostavljanja efikasnijeg sistema kontrole GMO-a.

Savjet ministara BiH donio je i Odluku o visini posebne naknade za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište genetski modifikovane hrane i hrane za životinje.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma između BiH i Španije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kojim se građanima obje države omogućava upravljanje motornim vozilima za vrijeme privremenog boravka na teritoriji druge države.

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donesena je Odluka o usvajanju Akcionog plana za implementaciju dokumenta UNSCR 1325 u BiH za period 2014 – 2017. godine.

Ovaj dokument sadrži strateške i srednjoročne ciljeve, očekivane rezultate i aktivnosti za implementaciju UN Rezolucije 1325 "Žene, mir i bezbjednost" usmjerene za postizanje ravnopravnosti polova u sektorima bezbjednosti i odbrane u BiH.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o usvajanju Programskog okvira u oblasti radijacione i nuklearne bezbjednosti 2014. – 2019. i ovlastio direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost  BiH Emira Dizdarevića da, u ime Savjeta ministara, potpiše ovaj programski okvir.

Usvojen je Izvještaj Ministarstva odbrane o realizaciji granta kojim su osigurana sredstva za korištenje poligona za uništavanje nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava u opštini Glamoč.

Grantom vrijednim 500.000 KM Ministarstvo je finansiralo projekte rekonstrukcije izvorišta vode u Glamoču, rekonstrukcije i izgradnje puteva u naseljima Malkočevci, Jakir, Hasići i Bučije te asfaltiranja i rekonstrukcije puta Biličić - Hozići.

Na današnjoj sjednici donesene su pojedinačne odluke o prijemu u državljanstvo BiH Milana Bosanca i Dragana Mladenovića, državljanina Srbije i istaknutih fudbalskih trenera, Aide Kajević, državljana Srbije i magistra hemije i Silvija Troga-Osmanbegovića, državljana Italije i doktora nauka u oblasti sociologije.

Savjet ministara BiH je dao saglasnost da državljani Slovenije mogu glasati u prostorijama slovenačke Ambasade u Sarajevu, povodom održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 13. jula od 9.00 do 17.00 časova.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar