Текућа производња доминантна у аграрном буџету Српске

Након катастрофалних поплава у Републици Српској, владин аграрни буџет биће доминантно усмјерен на подршку текућој сточарској и ратарској производњи. 

Република Српска 08.07.2014 | 22:07
Текућа производња доминантна у аграрном буџету Српске

Реосрно министарство је сачинило измјене Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја, којим су скраћени рокови за капиталне инвестиције, изјавио је помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Зоран Ковачевић.

Подршка текућој производњи доминираће овогодишњим аграрним буџетом Српске. Измјенама Правилника о подстицајима скраћени су рокови за подношење захтјева за капиталне инвестиције. Сви захтјеви пристигли до 15. јула улазе у овогодишњи буџет, а након 15. јула биће обухваћени правилником за наредну годину.

Планирано је да се из ставке капиталних инвестиција преусмјери четири милиона марака за текућу производњу, а да се капиталне инвестиције финансирају из других извора. Усвојено је и низ нових мјера, као и мјере заштите здравља животиња након посљедњих поплава.

Ковачевић је подсјетио на раније одлуке овог министарства да се повећа регрес по јединици сјетвене површине за дизел гориво са 100 литара на 150 за ратарску и повртарску производњу и са 80 на 120 литара за воћарску производњу, за што, умјесто шест и по милиона, сада треба обезбједити осам милиона марака, казао је Ковачевић.

Он је подсјетио и на владину настојање да се што више анимирају домаћи прерађивачи како би откупили што више домаћих производа. У мјерама ресорног министарства посебно мјесто заузимају поплављена подручја.

Ковачевић је подсјетио и на мјеру отписа ђубрива у износу око 13 милиона марака. Овим мјерама желимо задржати обим и структуру пољопривредне производње у Српској и пољопривредницима омогућити што лакши улазак у наредну сјетвену сезону-закључио је Ковачевић.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар