Tekuća proizvodnja dominantna u agrarnom budžetu Srpske

Nakon katastrofalnih poplava u Republici Srpskoj, vladin agrarni budžet biće dominantno usmjeren na podršku tekućoj stočarskoj i ratarskoj proizvodnji. 

Republika Srpska 08.07.2014 | 22:07
Tekuća proizvodnja dominantna u agrarnom budžetu Srpske

Reosrno ministarstvo je sačinilo izmjene Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja, kojim su skraćeni rokovi za kapitalne investicije, izjavio je pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Kovačević.

Podrška tekućoj proizvodnji dominiraće ovogodišnjim agrarnim budžetom Srpske. Izmjenama Pravilnika o podsticajima skraćeni su rokovi za podnošenje zahtjeva za kapitalne investicije. Svi zahtjevi pristigli do 15. jula ulaze u ovogodišnji budžet, a nakon 15. jula biće obuhvaćeni pravilnikom za narednu godinu.

Planirano je da se iz stavke kapitalnih investicija preusmjeri četiri miliona maraka za tekuću proizvodnju, a da se kapitalne investicije finansiraju iz drugih izvora. Usvojeno je i niz novih mjera, kao i mjere zaštite zdravlja životinja nakon posljednjih poplava.

Kovačević je podsjetio na ranije odluke ovog ministarstva da se poveća regres po jedinici sjetvene površine za dizel gorivo sa 100 litara na 150 za ratarsku i povrtarsku proizvodnju i sa 80 na 120 litara za voćarsku proizvodnju, za što, umjesto šest i po miliona, sada treba obezbjediti osam miliona maraka, kazao je Kovačević.

On je podsjetio i na vladinu nastojanje da se što više animiraju domaći prerađivači kako bi otkupili što više domaćih proizvoda. U mjerama resornog ministarstva posebno mjesto zauzimaju poplavljena područja.

Kovačević je podsjetio i na mjeru otpisa đubriva u iznosu oko 13 miliona maraka. Ovim mjerama želimo zadržati obim i strukturu poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj i poljoprivrednicima omogućiti što lakši ulazak u narednu sjetvenu sezonu-zaključio je Kovačević.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar