Финансијски криминал од 1.735.000 КМ

Федерална управа полиције поднијела је Кантоналном тужилаштву у Сарајеву Извјештај о извршеном кривичном дјелу против лица И.В, Б.К. и Е.Б. из Сарајева због сумње да су, у својству одговорних лица у Међународном аеродрому Сарајево, починили финансијски криминал и оштетили ово предузеће у износу од најмање 1.735.000 КМ.

Босна и Херцеговина 08.07.2014 | 17:46
Финансијски криминал од 1.735.000 КМ

Они се сумњиче да су починили кривична дјела злоупотреба службеног положаја и овлаштења, склапање штетног уговора, несавјестан рад у служби и повреда равноправности у запошљавању, саопштено је из Федералне управе полиције.

Полицијски службеници ове Управе су од новембра 2013. године проводили мјере и радње по наредбама Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево ради прикупљања доказа из области финансијског криминала и злоупотребе службеног положаја приликом провођења јавних набавки и запошљавања у Међународном аеродрому Сарајево.

Истрагом су утврђене незаконитости приликом провођења јавне набавке за изградњу објекта за смјештај авио-кетеринга и ресторана друштвене исхране, закључења уговора са предузећем - извођачем радова у вриједности вишој од 2.500.000 КМ са ПДВ-ом, а да притом није постојало одобрење Федералног министарства просторног уређења за његово грађење, те исплате аванса истом предузећу у износу од више од 460.000 КМ са ПДВ-ом.

Истрагом су утврђене и незаконитости приликом промјене намјене истог објекта у пословно-административни објекат и изградње објекта чија је намјена промијењена без претходно прибављеног измијењеног одобрења за грађење.

Истрагом су утврђене и незаконитости у поступању одговорних лица у Међународном аеродрому Сарајево, а везано за поступање по Закључку Владе ФБиХ и отпису дуговања према "БХ Ерлајнсу" у износу од 1.923.683 КМ, с обзиром да одговорни нису заштитили имовину Међународног аеродрома Сарајево од губитака активирањем наплативе мјенице "БХ Ерлајнса" у износу од 1.200.000 КМ, чиме су оштетили Међународни аеродром Сарајево за наведени износ.

Истрагом је, такође, утврђено и несавјесно поступање одговорних лица у Међународном аеродрому Сарајево приликом планирања и отварања царинског складишта - бесцаринске продавнице "ЦД Шоп" у Сарајеву, а приликом чега је овом предузећу проузрокована штета у износу од најмање 44.000 КМ, као и приликом закључивања штетног уговора са једним предузећем из Сарајева, што је за посљедицу имало штету и износу од најмање 27.000 КМ.

Утврђено је и да је запошљавање у Међународном аеродрому Сарајево у временском периоду 2011-2012. година вршено супротно прописима који регулишу наведену област.

На незаконит начин су запослена најмање 33 лица по принципу "непосредно познати кандидат" на препоруке директора сектора Међународног аеродрома Сарајево, чиме су ускратили и ограничили под
једнаким условима право на слободно запошљавање незапосленим лицима која се воде на евиденцијама незапослених лица надлежних служби за запошљавање.

Током рада на овом предмету, полицијски службеници Федералне управе полиције су остварили сарадњу са Владом ФБиХ, Канцеларијом за ревизију институција ФБиХ, Финансијском полицијом ФБиХ, Управом за индиректно опорезивање БиХ и другим полицијским и јавним органима.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар