Finansijski kriminal od 1.735.000 KM

Federalna uprava policije podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica I.V, B.K. i E.B. iz Sarajeva zbog sumnje da su, u svojstvu odgovornih lica u Međunarodnom aerodromu Sarajevo, počinili finansijski kriminal i oštetili ovo preduzeće u iznosu od najmanje 1.735.000 KM.

Bosna i Hercegovina 08.07.2014 | 17:46
Finansijski kriminal od 1.735.000 KM

Oni se sumnjiče da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, nesavjestan rad u službi i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Policijski službenici ove Uprave su od novembra 2013. godine provodili mjere i radnje po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo radi prikupljanja dokaza iz oblasti finansijskog kriminala i zloupotrebe službenog položaja prilikom provođenja javnih nabavki i zapošljavanja u Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Istragom su utvrđene nezakonitosti prilikom provođenja javne nabavke za izgradnju objekta za smještaj avio-keteringa i restorana društvene ishrane, zaključenja ugovora sa preduzećem - izvođačem radova u vrijednosti višoj od 2.500.000 KM sa PDV-om, a da pritom nije postojalo odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za njegovo građenje, te isplate avansa istom preduzeću u iznosu od više od 460.000 KM sa PDV-om.

Istragom su utvrđene i nezakonitosti prilikom promjene namjene istog objekta u poslovno-administrativni objekat i izgradnje objekta čija je namjena promijenjena bez prethodno pribavljenog izmijenjenog odobrenja za građenje.

Istragom su utvrđene i nezakonitosti u postupanju odgovornih lica u Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a vezano za postupanje po Zaključku Vlade FBiH i otpisu dugovanja prema "BH Erlajnsu" u iznosu od 1.923.683 KM, s obzirom da odgovorni nisu zaštitili imovinu Međunarodnog aerodroma Sarajevo od gubitaka aktiviranjem naplative mjenice "BH Erlajnsa" u iznosu od 1.200.000 KM, čime su oštetili Međunarodni aerodrom Sarajevo za navedeni iznos.

Istragom je, takođe, utvrđeno i nesavjesno postupanje odgovornih lica u Međunarodnom aerodromu Sarajevo prilikom planiranja i otvaranja carinskog skladišta - bescarinske prodavnice "CD Šop" u Sarajevu, a prilikom čega je ovom preduzeću prouzrokovana šteta u iznosu od najmanje 44.000 KM, kao i prilikom zaključivanja štetnog ugovora sa jednim preduzećem iz Sarajeva, što je za posljedicu imalo štetu i iznosu od najmanje 27.000 KM.

Utvrđeno je i da je zapošljavanje u Međunarodnom aerodromu Sarajevo u vremenskom periodu 2011-2012. godina vršeno suprotno propisima koji regulišu navedenu oblast.

Na nezakonit način su zaposlena najmanje 33 lica po principu "neposredno poznati kandidat" na preporuke direktora sektora Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime su uskratili i ograničili pod
jednakim uslovima pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenim licima koja se vode na evidencijama nezaposlenih lica nadležnih službi za zapošljavanje.

Tokom rada na ovom predmetu, policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili saradnju sa Vladom FBiH, Kancelarijom za reviziju institucija FBiH, Finansijskom policijom FBiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim policijskim i javnim organima.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar