Хоће ли радници изгубити права?

Послодавци у Републици Српској радницима дугују за плате 1,25 милијарде марака, док се на име неуплаћених пореза и доприноса дугује око 681 милион марака. 

Република Српска 08.07.2014 | 19:29
Хоће ли радници изгубити права?

Како нема одговорности за непримјењивање актуелног Закона о раду, нема потребе ни говорити о  изради новог закона - изјавила је предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић у паузи округлог стола на тему “Анализа примјене Закона о раду РС”.  Друга два социјална партнера су сагласна да је нови закон о раду неопходан, али су “камен спотицања” стечена права.

Радницима се за зарађене, а неисплаћене плате дугује више од 1,25 милијарди марака, док се за порезе и доприоносе дугује више од 680 милиона марака. Ко је одговоран за то? –упитала је Мишић и нагласила да због неодговорности причу о новом закону не треба ни започињати.

Како је све извјесније да ће нови Закон о раду бити актуелан тек након избора, Мишић сматра да ће то бити велики изазов за нову владу, а ако треба радници ће на улицу, одмах је Мишић запријетила будућој власти. За актуелну, нови закон није споран, јер он никако не значи умањивање права радника.

Послодавци нису увјерени да ће сва стечена права из актуелног бити “преписана” у нови закон. Вријеме се промјенило. Ово није доба социјализма, већ капитализма.

Колико су мишљења социјалних партнера различита показује и чињеница да је само неколико минута раније, министар Ђокић устврдио да Свјетска  банка и ММФ не могу Републику Српску условљавати око Закона о раду. Амплитуда удаљености социјалних партнера је достигнута у тренутку најављивања ко ће се обратити новинарима након министра Ђокића. Да ли прво прозвана Ранка Мишић или Предраг Згоњанин?

Ипак, први послодавац Српске се нада да је пронашао начина како отопити Мишићкино ледено срце.

Према Згоњанину нови закон о раду треба донијети, јер ће он представљати систем рационализације, што значи више новца и веће плате за оне који остају запослени.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

333

08.07.2014 19:10

Ранка Мисиц се бори за права радника као Пантелија Цургуз за права бораца ,као и Ракуљ за пензионере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

08.07.2014 19:12

Тајкуни су уценили Владу са новим законом. Да би тајкуни могли да експлатишу раднике (беду) Влада је уцењена ако жели подршку тајкуна мора донети закон о раду како тајкуни желе. Радници у Српској су и онако обесправљени. Новим законом " РАДНИК БИ ПОСТАО РОБ ". Република Српска се претворила у приватну робовласничку творевину где радник нема никаква права. Буде ли такав закон донесен радници ће изаћи на улице. Бог нам је сведок да робови нећемо бити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

08.07.2014 19:32

Теско оном раднику кога брани синдикат поз. из Прњавора

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

08.07.2014 19:59

Закон це проћи одмах послије избора. Јадни ми. Али како рече ово је капитализам, а то смо и хтјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко - Милошевац

08.07.2014 20:09

За ваш напредак и просперитет се већ десет година брине СНСД. Права радника су никад већа, а Ђокић планира још већа права за раднике. С СНСД у нове побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

08.07.2014 21:49

Даће руси Баји кредит , обучао ПУТИН баји, ономад када га је примио у фоајеу вц-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

08.07.2014 22:41

РАНКА МИСИЦ ЈЕ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦА ВЛАДЕ ЗА СИНДИКАЛНА ПИТАЊА...ОНА ВОЛИ ДА ЈЕ ТАКО САРАДНИЦИ ЗОВУ, А И ИНАЦЕ СЕ ДОБРО СЛАЗЕ СА ЗЕЉКОМ...АЛИ ЦУО САМ ДА БИ ОНА ВОЉЕЛА ДА СВОЈУ СТОЛИЦУ У СИНДИКАТУ ЗАМЈЕНИЛА ЗА БИЛО КОЈУ СТОЛИЦУ У БИЛО КОЈЕМ ПАРЛАМЕНТУ... ЈЕР НЕМА СМИСЛА ОНАЈ ЦРГУЗ ОНАЈ ПОТПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЗА БОРЦЕ НИЈЕ НИСТА БОЉЕ ОД ЊЕ РАДИО, ЦАК ЈЕ БИО И ЛОСИЈИ А ДОБИО ЈЕ СТОЛИЦУ ИЗ СНОВА... ПА НЕПРАВДА СТВАРНО ЗА ПИПИ ДУГУ ЦАРАПУ.

ОДГОВОРИТЕ