Hoće li radnici izgubiti prava?

Poslodavci u Republici Srpskoj radnicima duguju za plate 1,25 milijarde maraka, dok se na ime neuplaćenih poreza i doprinosa duguje oko 681 milion maraka. 

Republika Srpska 08.07.2014 | 19:29
Hoće li radnici izgubiti prava?

Kako nema odgovornosti za neprimjenjivanje aktuelnog Zakona o radu, nema potrebe ni govoriti o  izradi novog zakona - izjavila je predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić u pauzi okruglog stola na temu “Analiza primjene Zakona o radu RS”.  Druga dva socijalna partnera su saglasna da je novi zakon o radu neophodan, ali su “kamen spoticanja” stečena prava.

Radnicima se za zarađene, a neisplaćene plate duguje više od 1,25 milijardi maraka, dok se za poreze i doprionose duguje više od 680 miliona maraka. Ko je odgovoran za to? –upitala je Mišić i naglasila da zbog neodgovornosti priču o novom zakonu ne treba ni započinjati.

Kako je sve izvjesnije da će novi Zakon o radu biti aktuelan tek nakon izbora, Mišić smatra da će to biti veliki izazov za novu vladu, a ako treba radnici će na ulicu, odmah je Mišić zaprijetila budućoj vlasti. Za aktuelnu, novi zakon nije sporan, jer on nikako ne znači umanjivanje prava radnika.

Poslodavci nisu uvjereni da će sva stečena prava iz aktuelnog biti “prepisana” u novi zakon. Vrijeme se promjenilo. Ovo nije doba socijalizma, već kapitalizma.

Koliko su mišljenja socijalnih partnera različita pokazuje i činjenica da je samo nekoliko minuta ranije, ministar Đokić ustvrdio da Svjetska  banka i MMF ne mogu Republiku Srpsku uslovljavati oko Zakona o radu. Amplituda udaljenosti socijalnih partnera je dostignuta u trenutku najavljivanja ko će se obratiti novinarima nakon ministra Đokića. Da li prvo prozvana Ranka Mišić ili Predrag Zgonjanin?

Ipak, prvi poslodavac Srpske se nada da je pronašao načina kako otopiti Mišićkino ledeno srce.

Prema Zgonjaninu novi zakon o radu treba donijeti, jer će on predstavljati sistem racionalizacije, što znači više novca i veće plate za one koji ostaju zaposleni.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

333

08.07.2014 19:10

Ranka Misic se bori za prava radnika kao Pantelija Curguz za prava boraca ,kao i Rakulj za penzionere.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

08.07.2014 19:12

Tajkuni su ucenili Vladu sa novim zakonom. Da bi tajkuni mogli da eksplatišu radnike (bedu) Vlada je ucenjena ako želi podršku tajkuna mora doneti zakon o radu kako tajkuni žele. Radnici u Srpskoj su i onako obespravljeni. Novim zakonom " RADNIK BI POSTAO ROB ". Republika Srpska se pretvorila u privatnu robovlasničku tvorevinu gde radnik nema nikakva prava. Bude li takav zakon donesen radnici će izaći na ulice. Bog nam je svedok da robovi nećemo biti !

ODGOVORITE
Name

baja

08.07.2014 19:32

Tesko onom radniku koga brani sindikat poz. iz Prnjavora

ODGOVORITE
Name

tt

08.07.2014 19:59

Zakon ce proći odmah poslije izbora. Jadni mi. Ali kako reče ovo je kapitalizam, a to smo i htjeli!

ODGOVORITE
Name

Marko - Miloševac

08.07.2014 20:09

Za vaš napredak i prosperitet se već deset godina brine SNSD. Prava radnika su nikad veća, a Đokić planira još veća prava za radnike. S SNSD u nove pobjede.

ODGOVORITE
Name

advokat

08.07.2014 21:49

Daće rusi Baji kredit , obučao PUTIN baji, onomad kada ga je primio u foajeu vc-a.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

08.07.2014 22:41

RANKA MISIC JE POTPREDSJEDNICA VLADE ZA SINDIKALNA PITANJA...ONA VOLI DA JE TAKO SARADNICI ZOVU, A I INACE SE DOBRO SLAZE SA ZELJKOM...ALI CUO SAM DA BI ONA VOLJELA DA SVOJU STOLICU U SINDIKATU ZAMJENILA ZA BILO KOJU STOLICU U BILO KOJEM PARLAMENTU... JER NEMA SMISLA ONAJ CRGUZ ONAJ POTPREDSJEDNIK VLADE ZA BORCE NIJE NISTA BOLJE OD NJE RADIO, CAK JE BIO I LOSIJI A DOBIO JE STOLICU IZ SNOVA... PA NEPRAVDA STVARNO ZA PIPI DUGU CARAPU.

ODGOVORITE