Драгићевић негирао наводе оптужнице

Бивши официр Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске /ВРС/ Лука Драгићевић изјавио је на суђењу некадашњем генералу ВРС Ратку Младићу у Хашком трибуналу да не зна ни за један злочин војника тог корпуса на сарајевском ратишту.

Република Српска 08.07.2014 | 17:27
Драгићевић негирао наводе оптужнице

Драгићевић, који је био помоћник команданта Сарајевско-романијског корпуса за морал, вјерска и правна питања од новембра 1994. до краја рата у БиХ, негирао је навод оптужнице да је ВРС у прољеће 1995. године узела за таоце припаднике Унпрофора, излажући их као живи штит од ваздушних напада НАТО.

Потврдивши да је заробљавање међународних војника наредио Главни штаб ВРС, Драгићевић је истакао да "плави шљемови" нису били таоци, него ратни заробљеници зато што су се, како је навео, "ставили на страну непријатеља".

"Узимање талаца није у складу са међународним ратним правом, али узимање ратних заробљеника јесте. Међународној заједници и њеним снагама у БиХ се није могло вјеровати зато што су били на муслиманској страни", рекао је Драгићевић, додајући да никада није чуо да је неко из Главног штаба ВРС наредио да се узму таоци.

Као и претходни Младићеви свједоци, Драгићевић је рекао да се ВРС искључиво бранила на сарајевском ратишту и да је стратегија овог корпуса била одбрана животног простора српског народа од бројчано надмоћног непријатеља, преносе медији.

"Опсаде града није било због постојања тунела испод аеродрома, а српска војска блокирала је Први корпус такозване Армије БиХ, а не цивилно становништво. Власти у Сарајеву одбиле су српски приједлог да град буде проглашен отвореним", рекао је Драгићевић.

Свједок је додао да никада није чуо за план српске стране о подјели Сарајева, а при том исказу остао је и након што му је тужилац предочио изјаву некадашњег предсједника Српске Радована Караџића да ће Сарајево бити подијељено или сасвим заузето ако тамошње власти не пристану на подјелу.

Драгићевић је сугерисао да је та изјава била намијењена подизању морала војника и да није била дио војних планова.

Унакрсно испитивање свједока Драгићевића, тужилац Вебер наставиће сутра.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар