Dragićević negirao navode optužnice

Bivši oficir Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ Luka Dragićević izjavio je na suđenju nekadašnjem generalu VRS Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da ne zna ni za jedan zločin vojnika tog korpusa na sarajevskom ratištu.

Republika Srpska 08.07.2014 | 17:27
Dragićević negirao navode optužnice

Dragićević, koji je bio pomoćnik komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa za moral, vjerska i pravna pitanja od novembra 1994. do kraja rata u BiH, negirao je navod optužnice da je VRS u proljeće 1995. godine uzela za taoce pripadnike Unprofora, izlažući ih kao živi štit od vazdušnih napada NATO.

Potvrdivši da je zarobljavanje međunarodnih vojnika naredio Glavni štab VRS, Dragićević je istakao da "plavi šljemovi" nisu bili taoci, nego ratni zarobljenici zato što su se, kako je naveo, "stavili na stranu neprijatelja".

"Uzimanje talaca nije u skladu sa međunarodnim ratnim pravom, ali uzimanje ratnih zarobljenika jeste. Međunarodnoj zajednici i njenim snagama u BiH se nije moglo vjerovati zato što su bili na muslimanskoj strani", rekao je Dragićević, dodajući da nikada nije čuo da je neko iz Glavnog štaba VRS naredio da se uzmu taoci.

Kao i prethodni Mladićevi svjedoci, Dragićević je rekao da se VRS isključivo branila na sarajevskom ratištu i da je strategija ovog korpusa bila odbrana životnog prostora srpskog naroda od brojčano nadmoćnog neprijatelja, prenose mediji.

"Opsade grada nije bilo zbog postojanja tunela ispod aerodroma, a srpska vojska blokirala je Prvi korpus takozvane Armije BiH, a ne civilno stanovništvo. Vlasti u Sarajevu odbile su srpski prijedlog da grad bude proglašen otvorenim", rekao je Dragićević.

Svjedok je dodao da nikada nije čuo za plan srpske strane o podjeli Sarajeva, a pri tom iskazu ostao je i nakon što mu je tužilac predočio izjavu nekadašnjeg predsjednika Srpske Radovana Karadžića da će Sarajevo biti podijeljeno ili sasvim zauzeto ako tamošnje vlasti ne pristanu na podjelu.

Dragićević je sugerisao da je ta izjava bila namijenjena podizanju morala vojnika i da nije bila dio vojnih planova.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Dragićevića, tužilac Veber nastaviće sutra.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar