У Бањалуци и лубенице постале луксуз

Продаја лубеница у овој сезони двоструко је мања у односу на прошлу годину, а продавци кажу да муштерије ову љетњу посластицу углавном само гледају, али слабо пазаре.

Република Српска 08.07.2014 | 16:20
У Бањалуци и лубенице постале луксуз

Ово су "Гласу Српске" потврдили бројни улични продавци, додајући да промет никад није био слабији, а цијене повољније. Продавац лубеница из насеља Лауш, који се представио као Ђорђе, рекао је да су прошле године за дан знали продати и до 600 килограма лубенице, а ових дана једва 300 килограма дневно.

"Пуно муштерија нам отимају и маркети, који викендом праве акције. Код њих килограм лубенице кошта и до 0,50 КМ. Нама се не исплати да је продамо за мање од марку, јер је набавна цијена 0,90 КМ", пожалио се Ђорђе.

Додао је да је због слабе продаје принуђен да баца пуно лубеница које на топлом времену лако пропадају.

И његов колега, који није желио да му име објавимо, казао је да већ посљедњих десетак година продаје лубеницу, али да не памти гори период.

"Посла има једино викендом, радним даном слабо. Година је сама по себи лоша, а без ризика нема ни добитка", каже он.

Милана Савића, продавца лубеница са вишегодишњим искуством, затекли смо како наговара купца да пазари лубеницу.

"Боље, веће и слађе лубенице нећеш наћи. Џаба идеш даље", убјеђује купца, који је тек изашао из аутомобила да погледа понуду лубеница.

Каже да је, с обзиром на цјелокупну ситуацију, задовољан продајом.

"Син и ја од половине јуна радимо на овој локацији 24 часа, и за то вријеме продамо и до 500 килограма лубенице, а планирамо да останемо док год будемо имали посла", додао је Савић.

Јелена Максимовић са унуцима је дошла да пазари лубеницу и казала да је задовољна њиховим овогодишњим квалитетом, али не и цијеном.

"Више волим да купим лубеницу код ових људи него у маркетима мада су тамо пуно повољније. Обожавам лубенице и купујем ову посластицу бар једном седмично, а ранијих година куповала сам сваки дан", рекла је Максимовићева.

Цијене

Лубенице се, у зависности од поријекла, продају по цијени од 0,60 до 1,50 КМ. Градска управа је ове године на привремено коришћење додијелила 25 локација за продају лубеница, а додјељиване су према критеријуму највише цијене, односно лицитацијом.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја

08.07.2014 14:44

Па народ нема пара, не мозес од лубенице зивјети... Нека Миле купи да има стоку да храни у Бакинцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

08.07.2014 19:28

Код Милета, је јефтиније у Лактасима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криза

09.07.2014 08:53

Сад је крух на реду И он ће постати луxуз шта смо себи дозволили хоћел се тај народ икада опаметити . Треба стару Yугославију вратити назад каква је била па И ако треба са пушком али би имали живот не би нико био гладан И без крова над главом.

ОДГОВОРИТЕ