U Banjaluci i lubenice postale luksuz

Prodaja lubenica u ovoj sezoni dvostruko je manja u odnosu na prošlu godinu, a prodavci kažu da mušterije ovu ljetnju poslasticu uglavnom samo gledaju, ali slabo pazare.

Republika Srpska 08.07.2014 | 16:20
U Banjaluci i lubenice postale luksuz

Ovo su "Glasu Srpske" potvrdili brojni ulični prodavci, dodajući da promet nikad nije bio slabiji, a cijene povoljnije. Prodavac lubenica iz naselja Lauš, koji se predstavio kao Đorđe, rekao je da su prošle godine za dan znali prodati i do 600 kilograma lubenice, a ovih dana jedva 300 kilograma dnevno.

"Puno mušterija nam otimaju i marketi, koji vikendom prave akcije. Kod njih kilogram lubenice košta i do 0,50 KM. Nama se ne isplati da je prodamo za manje od marku, jer je nabavna cijena 0,90 KM", požalio se Đorđe.

Dodao je da je zbog slabe prodaje prinuđen da baca puno lubenica koje na toplom vremenu lako propadaju.

I njegov kolega, koji nije želio da mu ime objavimo, kazao je da već posljednjih desetak godina prodaje lubenicu, ali da ne pamti gori period.

"Posla ima jedino vikendom, radnim danom slabo. Godina je sama po sebi loša, a bez rizika nema ni dobitka", kaže on.

Milana Savića, prodavca lubenica sa višegodišnjim iskustvom, zatekli smo kako nagovara kupca da pazari lubenicu.

"Bolje, veće i slađe lubenice nećeš naći. Džaba ideš dalje", ubjeđuje kupca, koji je tek izašao iz automobila da pogleda ponudu lubenica.

Kaže da je, s obzirom na cjelokupnu situaciju, zadovoljan prodajom.

"Sin i ja od polovine juna radimo na ovoj lokaciji 24 časa, i za to vrijeme prodamo i do 500 kilograma lubenice, a planiramo da ostanemo dok god budemo imali posla", dodao je Savić.

Jelena Maksimović sa unucima je došla da pazari lubenicu i kazala da je zadovoljna njihovim ovogodišnjim kvalitetom, ali ne i cijenom.

"Više volim da kupim lubenicu kod ovih ljudi nego u marketima mada su tamo puno povoljnije. Obožavam lubenice i kupujem ovu poslasticu bar jednom sedmično, a ranijih godina kupovala sam svaki dan", rekla je Maksimovićeva.

Cijene

Lubenice se, u zavisnosti od porijekla, prodaju po cijeni od 0,60 do 1,50 KM. Gradska uprava je ove godine na privremeno korišćenje dodijelila 25 lokacija za prodaju lubenica, a dodjeljivane su prema kriterijumu najviše cijene, odnosno licitacijom.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

08.07.2014 16:44

Pa narod nema para, ne mozes od lubenice zivjeti... Neka Mile kupi da ima stoku da hrani u Bakincima.

ODGOVORITE
Name

Rale

08.07.2014 21:28

Kod Mileta, je jeftinije u Laktasima.

ODGOVORITE
Name

Kriza

09.07.2014 10:53

Sad je kruh na redu I on će postati luxuz šta smo sebi dozvolili hoćel se taj narod ikada opametiti . Treba staru Yugoslaviju vratiti nazad kakva je bila pa I ako treba sa puškom ali bi imali život ne bi niko bio gladan I bez krova nad glavom.

ODGOVORITE