Власници у мору, лопови у кућама

Због повећаног броја крађа у вријеме годишњих одмора из полиције упозоравају грађане да прије одласка на пут предузму све мјере опреза и да не остављају поруке на вратима или друштвеним мрежама како нису код куће и да су отишли на море.

Република Српска 08.07.2014 | 11:29
Власници у мору, лопови у кућама

Из полиције наводе да се лопови чешће одлучују на провале у периоду одмора јер знају када људи нису у кућама неко вријеме, те једним дијелом јер не наиђу ни на какву врсту заштите и препреке при извршењу чина.

Марија Матић, портпарол ЦЈБ Приједор, каже како су провале и крађе најчешће у љетним мјесецима и позива грађане да адекватно заштите своју имовину.

"Мјере које се препоручују грађанима прије свега јесу уградња видео-надзора и алармних уређаја, те уколико комшије примијете кретање сумњивих лица у близини куће или стана, апелујемо да одмах обавијесте полицију", рекла је Матићева.

Такође, како она додаје, приликом одласка на годишњи одмор препоручује се да власници о томе обавијесте комшије, ролетне на прозорима и вратима да не спуштају до краја, сав накит да повјере родбини на чување или да оставе у сеф банке, или да предузму друге мјере које могу спријечити потенцијалне починиоце ових кривичних дјела.

"Приликом извршења ових кривичних дјела извршиоци најчешће отуђују новац, злато, рачунарску технику, мобилне телефоне, те остале производе које могу лако уновчити на тржишту", каже Матићева.

Слично поручују и из ЦЈБ Добој, гдје је претходних година током сезоне годишњих одмора долазило до благог повећања броја провалних крађа у куће и станове у односу на друге периоде у току године.

"Грађани стављају на друштвене мреже обавјештења да ће породица у одређеном периоду бити одсутна из стана или куће или стављају фотографије са одмора, на тај начин остављају позивницу лоповима", наглашавају из добојске полиције.

На основу статистичких показатеља, на подручју ЦЈБ Требиње, током љетних мјесеци се не повећава број крађа и провала, а како кажу, за то могу захвалити добром односу грађана и полиције као и кампањама које полиција проводи.

"Успоставили смо добар однос са грађанима, што доприноси бржем и ефикаснијем откривању починилаца, као и спречавању извршења кривичних дјела", наводи Рајна Парежанин, портпарол ЦЈБ Требиње.

Поред свакодневних редовних задатака које полиција спроводи на заштити имовине грађана, сваке године, у периоду јуни - август, како наводе из ЦЈБ Требиње, њихови полицајци спроводе активности као што је кампања под називом "Не дозволите лопову да љетује у вашем дому".

"Кроз ову кампању полиција даје основне информације грађанима које мјере да предузму у заштити своје имовине", казала је Парежанинова.

Из ЦЈБ Бањалука рекли су нам да статистички подаци не показују повећан број крађа током љетног периода и годишњих одмора, што и они приписују доброј сарадњи полиције са грађанима те низу превентивних мјера и акција.

"Упркос релативно малом броју крађа, ми увијек подсјећамо грађане да не би требало да остављају отворене прозоре или балконска врата у вријеме када нису у стамбеном објекту. Такође све вредније ствари би требало повјерити на чување у банку", каже Марија Маркановић, инспектор портпарол ЦЈБ Бањалука.

Уколико сте ипак постали жртва лопова, из полиције савјетују да их о томе што прије обавијестите позивом на број 122.

Бањалучанка Љубица В. казала је да је прије неколико дана видјела да у њеној улици шетају око поднева два сумњива мушкарца обучена у црно и да загледају у прозоре кућа, те да су се враћали чак два пута том улицом.

"Срећом, случајно је касније наишла и патрола полиције, па се нису враћали. Комшија ми је на мору, али ја пазим на његову кућу", казала је ова Бањалучанка.

Честе грешке:

- Стављање фотографија са одмора на Фацебоок
- Остављање вриједних ствари у кући
- Непозивање полиције приликом примјећивања сумњивих лица
- Остављање порука на улазним вратима

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марија

08.07.2014 12:28

Ма то се ради у сарадњи са полицијом.

ОДГОВОРИТЕ