Vlasnici u moru, lopovi u kućama

Zbog povećanog broja krađa u vrijeme godišnjih odmora iz policije upozoravaju građane da prije odlaska na put preduzmu sve mjere opreza i da ne ostavljaju poruke na vratima ili društvenim mrežama kako nisu kod kuće i da su otišli na more.

Republika Srpska 08.07.2014 | 11:29
Vlasnici u moru, lopovi u kućama

Iz policije navode da se lopovi češće odlučuju na provale u periodu odmora jer znaju kada ljudi nisu u kućama neko vrijeme, te jednim dijelom jer ne naiđu ni na kakvu vrstu zaštite i prepreke pri izvršenju čina.

Marija Matić, portparol CJB Prijedor, kaže kako su provale i krađe najčešće u ljetnim mjesecima i poziva građane da adekvatno zaštite svoju imovinu.

"Mjere koje se preporučuju građanima prije svega jesu ugradnja video-nadzora i alarmnih uređaja, te ukoliko komšije primijete kretanje sumnjivih lica u blizini kuće ili stana, apelujemo da odmah obavijeste policiju", rekla je Matićeva.

Takođe, kako ona dodaje, prilikom odlaska na godišnji odmor preporučuje se da vlasnici o tome obavijeste komšije, roletne na prozorima i vratima da ne spuštaju do kraja, sav nakit da povjere rodbini na čuvanje ili da ostave u sef banke, ili da preduzmu druge mjere koje mogu spriječiti potencijalne počinioce ovih krivičnih djela.

"Prilikom izvršenja ovih krivičnih djela izvršioci najčešće otuđuju novac, zlato, računarsku tehniku, mobilne telefone, te ostale proizvode koje mogu lako unovčiti na tržištu", kaže Matićeva.

Slično poručuju i iz CJB Doboj, gdje je prethodnih godina tokom sezone godišnjih odmora dolazilo do blagog povećanja broja provalnih krađa u kuće i stanove u odnosu na druge periode u toku godine.

"Građani stavljaju na društvene mreže obavještenja da će porodica u određenom periodu biti odsutna iz stana ili kuće ili stavljaju fotografije sa odmora, na taj način ostavljaju pozivnicu lopovima", naglašavaju iz dobojske policije.

Na osnovu statističkih pokazatelja, na području CJB Trebinje, tokom ljetnih mjeseci se ne povećava broj krađa i provala, a kako kažu, za to mogu zahvaliti dobrom odnosu građana i policije kao i kampanjama koje policija provodi.

"Uspostavili smo dobar odnos sa građanima, što doprinosi bržem i efikasnijem otkrivanju počinilaca, kao i sprečavanju izvršenja krivičnih djela", navodi Rajna Parežanin, portparol CJB Trebinje.

Pored svakodnevnih redovnih zadataka koje policija sprovodi na zaštiti imovine građana, svake godine, u periodu juni - avgust, kako navode iz CJB Trebinje, njihovi policajci sprovode aktivnosti kao što je kampanja pod nazivom "Ne dozvolite lopovu da ljetuje u vašem domu".

"Kroz ovu kampanju policija daje osnovne informacije građanima koje mjere da preduzmu u zaštiti svoje imovine", kazala je Parežaninova.

Iz CJB Banjaluka rekli su nam da statistički podaci ne pokazuju povećan broj krađa tokom ljetnog perioda i godišnjih odmora, što i oni pripisuju dobroj saradnji policije sa građanima te nizu preventivnih mjera i akcija.

"Uprkos relativno malom broju krađa, mi uvijek podsjećamo građane da ne bi trebalo da ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata u vrijeme kada nisu u stambenom objektu. Takođe sve vrednije stvari bi trebalo povjeriti na čuvanje u banku", kaže Marija Markanović, inspektor portparol CJB Banjaluka.

Ukoliko ste ipak postali žrtva lopova, iz policije savjetuju da ih o tome što prije obavijestite pozivom na broj 122.

Banjalučanka Ljubica V. kazala je da je prije nekoliko dana vidjela da u njenoj ulici šetaju oko podneva dva sumnjiva muškarca obučena u crno i da zagledaju u prozore kuća, te da su se vraćali čak dva puta tom ulicom.

"Srećom, slučajno je kasnije naišla i patrola policije, pa se nisu vraćali. Komšija mi je na moru, ali ja pazim na njegovu kuću", kazala je ova Banjalučanka.

Česte greške:

- Stavljanje fotografija sa odmora na Facebook
- Ostavljanje vrijednih stvari u kući
- Nepozivanje policije prilikom primjećivanja sumnjivih lica
- Ostavljanje poruka na ulaznim vratima

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marija

08.07.2014 12:28

Ma to se radi u saradnji sa policijom.

ODGOVORITE