Бешлагић бошњачки кандидат за члана Предсједништва БиХ?

Денис Бећировић, допредсједавајући Представничког дома парламента БиХ, Мирза Кушљугић, посланик СДП-а и члан Предсједништва странке, и Јасмин Имановић, тузлански градоначелник, одбили су кандидатуру за бошњачког члана Предсједништва БиХ, а ова позиција сада би могла да буде понуђена Селиму Бешлагићу, бившем градоначелнику Тузле.

Босна и Херцеговина 08.07.2014 | 09:18
Бешлагић бошњачки кандидат за члана Предсједништва БиХ?

Информацију је "Независним" потврдило неколико учесника суботње сједнице Главног одбора СДП-а, који није утврдио име кандидата за једну од кључних функција извршне власти - члана Предсједништва БиХ.

Наиме, након што је СДП-у ову функцију у два узастопна мандата "обезбједио" Хрват Жељко Комшић, некадашњи други човјек СДП-а, све су прилике да ће Социјалдемократска партија за опште изборе у октобру кандидовати Бошњака из регије Тузле или Сарајева.

Комшић је у међувремену формирао властиту странку - Демократску фронту (ДФ), те је са собом "повукао" значајан број гласова на који СДП више не може рачунати. Стога би овакав потез СДП-а, сматрају аналитичари, био логичан слијед у покушају обебјеђења континуитета на једној од кључних позиција извршне власти у БиХ, овога пута у трци са Бошњацима Фахрудином Радончићем (СББ) и Бакиром Изетбеговићем (СДА).

Консултације с потенцијалним кандидатима почеле су јуче, а проводи их најуже руководство странке.

Према ријечима Светозара Пударића, предсједника ГО СДП-а, ријеч је "о четири до пет кандидата".

"Ово је ситуација у којој одлуку морамо донијети хладне главе, морамо оцијенити ко може добити изборе. Врло је висока вјероватноћа да ћемо ићи с кандидатом који ће бити друге националности него у протекла два циклуса", рекао је Пударић, но није могао да говори о именима.

Хакија Мехољић, потпредсједник ГО СДП-а, истиче да ће најуже руководство странке до краја седмице обавити консултације и изаћи са именом кандидата.

"Лично размишљам да би рјешење можда био Селим Бешлагић, јер он ипак има харизму и дигнитет", закључује Мехољић.

Мирза Кушљугић, један од кандидата којем је понуђена фотеља у бошњачком кабинету, јуче није могао да одговори зашто је кандидатуру одбио.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тузланка

08.07.2014 12:31

Какав цлан пресдједниства он је злоцинац и треба у затвор

ОДГОВОРИТЕ