Bešlagić bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH?

Denis Bećirović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, Mirza Kušljugić, poslanik SDP-a i član Predsjedništva stranke, i Jasmin Imanović, tuzlanski gradonačelnik, odbili su kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a ova pozicija sada bi mogla da bude ponuđena Selimu Bešlagiću, bivšem gradonačelniku Tuzle.

Bosna i Hercegovina 08.07.2014 | 09:18
Bešlagić bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH?

Informaciju je "Nezavisnim" potvrdilo nekoliko učesnika subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-a, koji nije utvrdio ime kandidata za jednu od ključnih funkcija izvršne vlasti - člana Predsjedništva BiH.

Naime, nakon što je SDP-u ovu funkciju u dva uzastopna mandata "obezbjedio" Hrvat Željko Komšić, nekadašnji drugi čovjek SDP-a, sve su prilike da će Socijaldemokratska partija za opšte izbore u oktobru kandidovati Bošnjaka iz regije Tuzle ili Sarajeva.

Komšić je u međuvremenu formirao vlastitu stranku - Demokratsku frontu (DF), te je sa sobom "povukao" značajan broj glasova na koji SDP više ne može računati. Stoga bi ovakav potez SDP-a, smatraju analitičari, bio logičan slijed u pokušaju obebjeđenja kontinuiteta na jednoj od ključnih pozicija izvršne vlasti u BiH, ovoga puta u trci sa Bošnjacima Fahrudinom Radončićem (SBB) i Bakirom Izetbegovićem (SDA).

Konsultacije s potencijalnim kandidatima počele su juče, a provodi ih najuže rukovodstvo stranke.

Prema riječima Svetozara Pudarića, predsjednika GO SDP-a, riječ je "o četiri do pet kandidata".

"Ovo je situacija u kojoj odluku moramo donijeti hladne glave, moramo ocijeniti ko može dobiti izbore. Vrlo je visoka vjerovatnoća da ćemo ići s kandidatom koji će biti druge nacionalnosti nego u protekla dva ciklusa", rekao je Pudarić, no nije mogao da govori o imenima.

Hakija Meholjić, potpredsjednik GO SDP-a, ističe da će najuže rukovodstvo stranke do kraja sedmice obaviti konsultacije i izaći sa imenom kandidata.

"Lično razmišljam da bi rješenje možda bio Selim Bešlagić, jer on ipak ima harizmu i dignitet", zaključuje Meholjić.

Mirza Kušljugić, jedan od kandidata kojem je ponuđena fotelja u bošnjačkom kabinetu, juče nije mogao da odgovori zašto je kandidaturu odbio.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tuzlanka

08.07.2014 12:31

Kakav clan presdjednistva on je zlocinac i treba u zatvor

ODGOVORITE