Послије таласа врућине, киша до краја викенда

Због високе температуре, за подручје Вишеграда и околних мјеста данас је био активиран наранџасти метео-аларм, који је упозоравао да су прогнозиране опасне временске појаве таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Република Српска 07.07.2014 | 21:27
Послије таласа врућине, киша до краја викенда

Метео-аларм за остали дио земље је био жут, а пали се на 32 степена Целзијуса, те представља упозорење за људе са лошијим здравственим стањем и хроничним болестима.

Данас у 13 часова температура је у Вишеграду, Бањалуци и Сарајеву била 33 степена, а у Вишеграду се касније очекивало и да скочи на 36.

"Велике врућине су захватиле БиХ у протеклих неколико дана и задржаће се до сриједе", казала нам је данас Исмира Ахмовић, метеоролог.

"Од сриједе нас очекује захлађење у већем дијелу БиХ. Температуре ће пасти и до 15 степени, тако да већ у сриједу очекујемо да у већем дијелу Босне највиша температура буде 28 степени. То не важи за Херцеговину, али можемо рећи да ће и у овом дијелу земље бити мало кише и да неће бити тако врело као ових дана", рекла је Ахметовићева.

Она је додала да ће се у Босни киша и нестабилно вријеме задржати све до краја викенда.

Љекари у амбулантама и заводима за хитну медицинску помоћ упозоравају грађане на опрез због врућина, али и промјена у температурама.

Тигран Елезовић, дежурни љекар у Заводу за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево, истиче да су протеклих дана имали пацијената који су затражили помоћ због колапса, али да то није алармантно, јер врелине нису константне и не трају дуже периоде.

"Често буду три-четири дана врелине и онда дође киша, па је лакше. Мада ово нестабилно вријеме утиче доста на хроничне болеснике, посебно оне са срчаним тегобама и са повишеним крвним притиском", истиче Елезовић.

Упозорава грађане да не излазе током врућина без велике потребе из домова између 10 и 18 сати, те да све што треба обаве до 10 сати пријеподне.

"Ако морају изаћи, онда је потребно да увијек имају воду код себе, буду адекватно обучени, у памук или лан, те обавезно да носе капу или шешир", поручио је доктор Елезовић.

"Имаћемо поприлично високе температуре све до сриједе, када слиједи захлађење. Нагли пад температуре ће бити пропраћен пљусковима, грамљавином те великом влажношћу ваздуха и сигурно може дјеловати неповољно код хроничних болесника и метеоропата", рекао је и Игор Ковачић, метеоролог у Хидрометеоролошком заводу РС.

Душица Станковић, портпарол Дома здравља Бањалука, каже да упркос високим температурама и потешкоћама које оне изазивају није било никаквог повећања броја пацијената са симптомима изазваним врућинама.

"Протеклих дана нисмо имали већи број пацијената него иначе, вјерујем да је то због тога што су грађани озбиљно схватили наше апеле те да се придржавају савјета које дајемо како се понашати у оваквим ситуацијама", рекла је Станковићева.

Она додаје да сви грађани треба да наставе да се пазе и понашају по савјетима љекара, који савјетују избјегавање боравка на сунцу када је сунчево зрачење најјаче, ношење одговарајуће одјеће свјетлијих боја и природних материјала, као и капа, те шешира и сунчаних наочара.

Такође, савјетује се прилагођавање физичке активности временским приликама, избјегавање обилних и масних оброка, узимање што више воћа, поврћа и довољне количине течности.

Коментари / 0

Оставите коментар