Poslije talasa vrućine, kiša do kraja vikenda

Zbog visoke temperature, za područje Višegrada i okolnih mjesta danas je bio aktiviran narandžasti meteo-alarm, koji je upozoravao da su prognozirane opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Republika Srpska 07.07.2014 | 21:27
Poslije talasa vrućine, kiša do kraja vikenda

Meteo-alarm za ostali dio zemlje je bio žut, a pali se na 32 stepena Celzijusa, te predstavlja upozorenje za ljude sa lošijim zdravstvenim stanjem i hroničnim bolestima.

Danas u 13 časova temperatura je u Višegradu, Banjaluci i Sarajevu bila 33 stepena, a u Višegradu se kasnije očekivalo i da skoči na 36.

"Velike vrućine su zahvatile BiH u proteklih nekoliko dana i zadržaće se do srijede", kazala nam je danas Ismira Ahmović, meteorolog.

"Od srijede nas očekuje zahlađenje u većem dijelu BiH. Temperature će pasti i do 15 stepeni, tako da već u srijedu očekujemo da u većem dijelu Bosne najviša temperatura bude 28 stepeni. To ne važi za Hercegovinu, ali možemo reći da će i u ovom dijelu zemlje biti malo kiše i da neće biti tako vrelo kao ovih dana", rekla je Ahmetovićeva.

Ona je dodala da će se u Bosni kiša i nestabilno vrijeme zadržati sve do kraja vikenda.

Ljekari u ambulantama i zavodima za hitnu medicinsku pomoć upozoravaju građane na oprez zbog vrućina, ali i promjena u temperaturama.

Tigran Elezović, dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, ističe da su proteklih dana imali pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kolapsa, ali da to nije alarmantno, jer vreline nisu konstantne i ne traju duže periode.

"Često budu tri-četiri dana vreline i onda dođe kiša, pa je lakše. Mada ovo nestabilno vrijeme utiče dosta na hronične bolesnike, posebno one sa srčanim tegobama i sa povišenim krvnim pritiskom", ističe Elezović.

Upozorava građane da ne izlaze tokom vrućina bez velike potrebe iz domova između 10 i 18 sati, te da sve što treba obave do 10 sati prijepodne.

"Ako moraju izaći, onda je potrebno da uvijek imaju vodu kod sebe, budu adekvatno obučeni, u pamuk ili lan, te obavezno da nose kapu ili šešir", poručio je doktor Elezović.

"Imaćemo poprilično visoke temperature sve do srijede, kada slijedi zahlađenje. Nagli pad temperature će biti propraćen pljuskovima, gramljavinom te velikom vlažnošću vazduha i sigurno može djelovati nepovoljno kod hroničnih bolesnika i meteoropata", rekao je i Igor Kovačić, meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, kaže da uprkos visokim temperaturama i poteškoćama koje one izazivaju nije bilo nikakvog povećanja broja pacijenata sa simptomima izazvanim vrućinama.

"Proteklih dana nismo imali veći broj pacijenata nego inače, vjerujem da je to zbog toga što su građani ozbiljno shvatili naše apele te da se pridržavaju savjeta koje dajemo kako se ponašati u ovakvim situacijama", rekla je Stankovićeva.

Ona dodaje da svi građani treba da nastave da se paze i ponašaju po savjetima ljekara, koji savjetuju izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svjetlijih boja i prirodnih materijala, kao i kapa, te šešira i sunčanih naočara.

Takođe, savjetuje se prilagođavanje fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti.

Komentari / 0

Ostavite komentar