Биљни облог на рану од сунца

Како да помогнете кожи оштећеној од претераног излагања сунцу: Купке, мелеми и каше смирују црвенило на кожи, умањују бол и убрзавају зарастање.

Здравље 07.07.2014 | 13:25
Биљни облог на рану од сунца

УМЕРЕНО сунчање прија организму, али дуготрајно излагање УВ зрацима може да наруши равнотежу течности и масти у кожи, нарочито код особа са светлијом и осетљивијом пути. Најчешће се као последица прекомерног сунчања јављају опекотине, углавном првог степена. Бол достиже максималну јачину обично четири сата после излагања сунцу, и траје два-три дана. После пет дана, опечена кожа почиње да се љушти. Одумрли слој не скидајте сами, пустите кожу да сама зацели. Немојте излагати опекотине сунчевим зрацима, јер то изазива брже старење коже и повећава ризика за настанак рака коже.

Свака опекотина од прекомерног сунчања може не само да оштети кожу, већ директно повећава ризик од рака коже. Ипак, ако је до оштећења због сунчевих УВ зрака већ дошло, ови савети могу вам помоћи да кожа лакше зацели ако је већ дошло до опекотина.

* Облози - Кесицом зеленог чаја премажите болна места. Облог од нане ће на опаљеној кожи створити пријатан ефекат хлађења. Облог од невена помаже у обнављању коже, а делује и као природан антибиотик. Прокувати десетак минута у литру воде две шаке свежих или сувих цветова невена. Кад се течност охлади, натопити газу и нанети на болно место. Облог може да се направи и од мешавине шољице немасног млека и четири шољице воде у коју се дода и неколико коцкица леда. Натопљену газу држите на кожи 15-20 минута, а овај поступак понављајте свака два-три сата.

* Купка - Уколико је површина коже већ поцрвенела, припремите купку за опуштање. У прохладну воду можете да додате две-три шољице јабуковог сирћета које смирује упалу и спречава појаву пликова, или четвртину шољице соде бикарбоне. Опустите се у води 15 минута. После купања немојте да се бришете, већ пустите кожу да се сама осуши.

* Маска за лице - Ако изгори кожа лица, измешајте две кашике сока од парадајза са четири кашике пуномасног млека. Смесу намажите на лице и после пола сата исперите.

* Мелем од кантариона - за зацељивање коже одличан је мелем од кантариона: три кашике сувих цветова кантариона прелијте са 200 мл маслиновог уља, улијте у стаклену посуду, добро је затворите и после десет дана процедите кроз газу.

* Јогурт хлади - Након купке на најцрвеније делове намажите јогурт или кисело млеко и исперите млаком водом после петнаестак минута. Ове намирнице хладе кожу и помажу у природном хидрирању. Поступак понављајте више пута током дана. И пуномасно млеко може да смири упалу. Натопите газу или чисту крпу млеком и држите је 20 минута на кожи.

* Алоја умирује - сок листа служи за припремање умирујуће и лековите хидратантне креме, посебно добре за суву кожу, а додаје се лосионима за сунчање због умирујућег и лековитог дејства. Исцедите сок из лишћа или га исецкајте и ставите као облогу на опекотину. Код већих површина исеците лист уздужно, „отворите“ га, ставите на оштећену кожу и повежите газом. Ако је потребно, поступак поновите.

* Облог од овса - самељите шољицу овсених пахуљица. Можете да их ставите у газу или да их прелијете хладном водом и користите као облог свака два до четири сата. Ако су опекотине блаже, поспите преко њих кукурузно брашно и бол ће уминути. Такође од воде и кукурузног брашна може да се направи тесто и нанесе директно на опекотине.

* Краставац као облог - Опекотине расхладите комадићима охлађеног краставца, или кромпира који садржи скроб. Исцедите сиров кромпир на комаде и утрљајте на кожу. Можете и да га изрендате и користите као облог за оштећену кожу.

* Шаргарепа за брже зарастање - Мало је познато да се овај наранџасти корен, који побољшава вид, препоручује против екцема и проблема са кожом, за брже зарастање рана, против опекотина. Изрендајте три шаргарепе и помешајте са две кашике јогурта и кашичицом меда. Намажите поцрвенеле делове коже и после 20 минута исперите млаком водом. Немојте да се бришете пешкиром, а када кожа упије воду, намажите је хидратантним млеком.

* Маска од першуна - лист обилује витамином Ц, богат је хлорофилом, флавонидима, провитамином А, одржава еластичност крвних судова и опоравља кожу надражену сунцем и топлотом. Три кашике першуна исецкајте и помешајте са три кашике киселог млека и две капи бадемовог уља. Смесу намажите по лицу и врату. После 20 минута лице исперите млаком водом.

* Тоник од белог слеза - осим корена, лековити су и цветови. Садрже аспарагин, бетаин, биљне масти и влакна, етарска уља, пектин, сахарозу, скроб, угљене хидрате и фосфате. Лечи акне и алергије, екцеме, заноктице, копривњачу, инфекције и упале коже. Ставите 10 г цветова белог слеза у литар прокључале воде, поклопите и после 15 минута процедите. Хладним тоником истапкајте цело тело за умирење коже поцрвенеле од сунца.

* Лаванда на рану - је одличан антисептик који ублажава бол. Натопите газу уљем лаванде, ставите је на сунцем опечену кожу. Поступак понављајте на неколико сати.

Коментари / 0

Оставите коментар