Biljni oblog na ranu od sunca

Kako da pomognete koži oštećenoj od preteranog izlaganja suncu: Kupke, melemi i kaše smiruju crvenilo na koži, umanjuju bol i ubrzavaju zarastanje.

Zdravlje 07.07.2014 | 13:25
Biljni oblog na ranu od sunca

UMERENO sunčanje prija organizmu, ali dugotrajno izlaganje UV zracima može da naruši ravnotežu tečnosti i masti u koži, naročito kod osoba sa svetlijom i osetljivijom puti. Najčešće se kao posledica prekomernog sunčanja javljaju opekotine, uglavnom prvog stepena. Bol dostiže maksimalnu jačinu obično četiri sata posle izlaganja suncu, i traje dva-tri dana. Posle pet dana, opečena koža počinje da se ljušti. Odumrli sloj ne skidajte sami, pustite kožu da sama zaceli. Nemojte izlagati opekotine sunčevim zracima, jer to izaziva brže starenje kože i povećava rizika za nastanak raka kože.

Svaka opekotina od prekomernog sunčanja može ne samo da ošteti kožu, već direktno povećava rizik od raka kože. Ipak, ako je do oštećenja zbog sunčevih UV zraka već došlo, ovi saveti mogu vam pomoći da koža lakše zaceli ako je već došlo do opekotina.

* Oblozi - Kesicom zelenog čaja premažite bolna mesta. Oblog od nane će na opaljenoj koži stvoriti prijatan efekat hlađenja. Oblog od nevena pomaže u obnavljanju kože, a deluje i kao prirodan antibiotik. Prokuvati desetak minuta u litru vode dve šake svežih ili suvih cvetova nevena. Kad se tečnost ohladi, natopiti gazu i naneti na bolno mesto. Oblog može da se napravi i od mešavine šoljice nemasnog mleka i četiri šoljice vode u koju se doda i nekoliko kockica leda. Natopljenu gazu držite na koži 15-20 minuta, a ovaj postupak ponavljajte svaka dva-tri sata.

* Kupka - Ukoliko je površina kože već pocrvenela, pripremite kupku za opuštanje. U prohladnu vodu možete da dodate dve-tri šoljice jabukovog sirćeta koje smiruje upalu i sprečava pojavu plikova, ili četvrtinu šoljice sode bikarbone. Opustite se u vodi 15 minuta. Posle kupanja nemojte da se brišete, već pustite kožu da se sama osuši.

* Maska za lice - Ako izgori koža lica, izmešajte dve kašike soka od paradajza sa četiri kašike punomasnog mleka. Smesu namažite na lice i posle pola sata isperite.

* Melem od kantariona - za zaceljivanje kože odličan je melem od kantariona: tri kašike suvih cvetova kantariona prelijte sa 200 ml maslinovog ulja, ulijte u staklenu posudu, dobro je zatvorite i posle deset dana procedite kroz gazu.

* Jogurt hladi - Nakon kupke na najcrvenije delove namažite jogurt ili kiselo mleko i isperite mlakom vodom posle petnaestak minuta. Ove namirnice hlade kožu i pomažu u prirodnom hidriranju. Postupak ponavljajte više puta tokom dana. I punomasno mleko može da smiri upalu. Natopite gazu ili čistu krpu mlekom i držite je 20 minuta na koži.

* Aloja umiruje - sok lista služi za pripremanje umirujuće i lekovite hidratantne kreme, posebno dobre za suvu kožu, a dodaje se losionima za sunčanje zbog umirujućeg i lekovitog dejstva. Iscedite sok iz lišća ili ga iseckajte i stavite kao oblogu na opekotinu. Kod većih površina isecite list uzdužno, „otvorite“ ga, stavite na oštećenu kožu i povežite gazom. Ako je potrebno, postupak ponovite.

* Oblog od ovsa - sameljite šoljicu ovsenih pahuljica. Možete da ih stavite u gazu ili da ih prelijete hladnom vodom i koristite kao oblog svaka dva do četiri sata. Ako su opekotine blaže, pospite preko njih kukuruzno brašno i bol će uminuti. Takođe od vode i kukuruznog brašna može da se napravi testo i nanese direktno na opekotine.

* Krastavac kao oblog - Opekotine rashladite komadićima ohlađenog krastavca, ili krompira koji sadrži skrob. Iscedite sirov krompir na komade i utrljajte na kožu. Možete i da ga izrendate i koristite kao oblog za oštećenu kožu.

* Šargarepa za brže zarastanje - Malo je poznato da se ovaj narandžasti koren, koji poboljšava vid, preporučuje protiv ekcema i problema sa kožom, za brže zarastanje rana, protiv opekotina. Izrendajte tri šargarepe i pomešajte sa dve kašike jogurta i kašičicom meda. Namažite pocrvenele delove kože i posle 20 minuta isperite mlakom vodom. Nemojte da se brišete peškirom, a kada koža upije vodu, namažite je hidratantnim mlekom.

* Maska od peršuna - list obiluje vitaminom C, bogat je hlorofilom, flavonidima, provitaminom A, održava elastičnost krvnih sudova i oporavlja kožu nadraženu suncem i toplotom. Tri kašike peršuna iseckajte i pomešajte sa tri kašike kiselog mleka i dve kapi bademovog ulja. Smesu namažite po licu i vratu. Posle 20 minuta lice isperite mlakom vodom.

* Tonik od belog sleza - osim korena, lekoviti su i cvetovi. Sadrže asparagin, betain, biljne masti i vlakna, etarska ulja, pektin, saharozu, skrob, ugljene hidrate i fosfate. Leči akne i alergije, ekceme, zanoktice, koprivnjaču, infekcije i upale kože. Stavite 10 g cvetova belog sleza u litar proključale vode, poklopite i posle 15 minuta procedite. Hladnim tonikom istapkajte celo telo za umirenje kože pocrvenele od sunca.

* Lavanda na ranu - je odličan antiseptik koji ublažava bol. Natopite gazu uljem lavande, stavite je na suncem opečenu kožu. Postupak ponavljajte na nekoliko sati.

Komentari / 0

Ostavite komentar