Ово је пет полуфинала СП-ава који се вечно памте!

Мундијал улази у завршну фазу, остале су још само четири утакмице утакмице до затварања. Док чекамо уторак и први од полуфиналних мечева, прави је тренутак да се подсетимо неких ранијих утакмица ове рунде које су обележиле своје турнире.

Фудбал 07.07.2014 | 12:52
Ово је пет полуфинала СП-ава који се вечно памте!

Избор није био лак, али ових пет смо вам припремили као подсећање на истинске спектакле - у очекивању нових.

Мађарска - Уругвај 4:2 (30.6.1954.)
Мађари су деловали силовито на турниру одржаном 1954. Разнели су у групној фази Западну Немачку са 8:3 после чега су постали први фаворити на првенству.

Уругвај није могао да им парира и Мађарска је лако дошла до предности од 2:0. Ипак, како се меч приближавао крају, фаворити су све више мислили о финалу што су Јужноамериканци искористили и преко Хохберга стигли до изједначења у финишу утакмице, односно четири минута пре краја.

У продужецима Мађарска је додала гас и са два гола Шандора Кочиша, најбољег стрелца турнира (постигао 11 голова), дошла је до великог финала.

Енглеска - Португал 2:1 (28.7.1966.)
Југословенски судија Константин Зечевић као линијски судија био је актер једне од бољих полуфиналних утакмица, одигране 1966.

Пред скоро 95.000 навијача на Вемблију Енглеска је головима Бобија Чарлтона дошла до великих 2:0 десет минута пре краја меча са Португалом.

Међутим, Португалци се нису предавали - Еузебио је у 83. минуту преполовио заостатак са беле тачке (први гол који су примили Енглези на Мундијалу) после чега су се играле „Викторије” са голманом "гордог албиона" Гордоном Бенксом. Енглеска је ипак успела да се одбрани и касније освоји Светско првенство.

Италија - Западна Немачка 4:3 (17.6.1970.)
За утакмицу између Италијана и Западних Немаца 1970. се каже да је „најбоља у 20. веку" иако су за 90 минута виђена само два гола. Италијани су повели рано, у осмом минуту преко Бонинсење и онда су, како смо то навикли, прешли у потпуну дефанзиву.

Секунде су их делиле до циља, али и Немци су демонстрирали свој менталитет, показали онај нерв да никад не одустају, да играју 90. минута, када су преко Шнелингера дошли до продужетака.

После поготка Герда Милера у четвртом минуту наставка деловало је да је Италија пропала, међутим, то је био само почетак тоталне луднице.

Таркизио Бургнич је поравнао резултат у 98. минуту а Рива донео нови преокрет у 104. Герд Милер је још једном дао гол у 110. али већ минут после тога Ривера је донео нову предност Италијанима, испоставиће се и коначну - 4:3!

Западна Немачка - Француска 3:3 / 5:4 после пенала (8.7.1982.)
У Севиљи је те 1982. после 90. минута било 1:1 између Западних Немаца и Француза, а продужеци нису могли да почну боље по екипу "триколора" предвођену Платинијем - у 92. минуту повели су преко Трезора, а у 98. Жирез је повећао на 3:1.

Али...

Али на другој страни имали су Немце. Румениг је смањио у 102. минуту а Клаус Фишер је шест минута касније донео једанаестерце. Тамо је после шесте пенал серије до финала дошла Западна Немачка.

Француска - Хрватска 2:1 (8.7.1998.)
На свом Националном стадиону у Паризу Французи су били велики фаворити против најпријатнијег изненађења Мундијала, Хрватске. Игра „галских петлова” није била баш на највишем нивоу у претходним утакмицама Мундијала што је бринуло њихове навијаче. Када је на самом почетку другог полувремена Давор Шукер донео предност Хрватској - те бриге су прерасле у стрепњу.

Тадашњи дефанзивац Парме, Лилијан Тирам, смирио је поготком навијаче већ минут касније, а прерастао у хероја нације у 69. минуту када је донео преокрет. То су му били једини голови у дресу репрезентације. Француска је касније и постала шампион света.

Нама, неутралним навијачима, остаје да се надамо да ће Бразил и Немачка у уторак од 22 сата, односно Холандија и Аргентина у среду у истом термину одиграти утакмице о којима ће се исто тако причати у неким будућим временима, као најава за неке будуће полуфиналне окршаје.

Коментари / 0

Оставите коментар