Ovo je pet polufinala SP-ava koji se večno pamte!

Mundijal ulazi u završnu fazu, ostale su još samo četiri utakmice utakmice do zatvaranja. Dok čekamo utorak i prvi od polufinalnih mečeva, pravi je trenutak da se podsetimo nekih ranijih utakmica ove runde koje su obeležile svoje turnire.

Fudbal 07.07.2014 | 12:52
Ovo je pet polufinala SP-ava koji se večno pamte!

Izbor nije bio lak, ali ovih pet smo vam pripremili kao podsećanje na istinske spektakle - u očekivanju novih.

Mađarska - Urugvaj 4:2 (30.6.1954.)
Mađari su delovali silovito na turniru održanom 1954. Razneli su u grupnoj fazi Zapadnu Nemačku sa 8:3 posle čega su postali prvi favoriti na prvenstvu.

Urugvaj nije mogao da im parira i Mađarska je lako došla do prednosti od 2:0. Ipak, kako se meč približavao kraju, favoriti su sve više mislili o finalu što su Južnoamerikanci iskoristili i preko Hohberga stigli do izjednačenja u finišu utakmice, odnosno četiri minuta pre kraja.

U produžecima Mađarska je dodala gas i sa dva gola Šandora Kočiša, najboljeg strelca turnira (postigao 11 golova), došla je do velikog finala.

Engleska - Portugal 2:1 (28.7.1966.)
Jugoslovenski sudija Konstantin Zečević kao linijski sudija bio je akter jedne od boljih polufinalnih utakmica, odigrane 1966.

Pred skoro 95.000 navijača na Vembliju Engleska je golovima Bobija Čarltona došla do velikih 2:0 deset minuta pre kraja meča sa Portugalom.

Međutim, Portugalci se nisu predavali - Euzebio je u 83. minutu prepolovio zaostatak sa bele tačke (prvi gol koji su primili Englezi na Mundijalu) posle čega su se igrale „Viktorije” sa golmanom "gordog albiona" Gordonom Benksom. Engleska je ipak uspela da se odbrani i kasnije osvoji Svetsko prvenstvo.

Italija - Zapadna Nemačka 4:3 (17.6.1970.)
Za utakmicu između Italijana i Zapadnih Nemaca 1970. se kaže da je „najbolja u 20. veku" iako su za 90 minuta viđena samo dva gola. Italijani su poveli rano, u osmom minutu preko Boninsenje i onda su, kako smo to navikli, prešli u potpunu defanzivu.

Sekunde su ih delile do cilja, ali i Nemci su demonstrirali svoj mentalitet, pokazali onaj nerv da nikad ne odustaju, da igraju 90. minuta, kada su preko Šnelingera došli do produžetaka.

Posle pogotka Gerda Milera u četvrtom minutu nastavka delovalo je da je Italija propala, međutim, to je bio samo početak totalne ludnice.

Tarkizio Burgnič je poravnao rezultat u 98. minutu a Riva doneo novi preokret u 104. Gerd Miler je još jednom dao gol u 110. ali već minut posle toga Rivera je doneo novu prednost Italijanima, ispostaviće se i konačnu - 4:3!

Zapadna Nemačka - Francuska 3:3 / 5:4 posle penala (8.7.1982.)
U Sevilji je te 1982. posle 90. minuta bilo 1:1 između Zapadnih Nemaca i Francuza, a produžeci nisu mogli da počnu bolje po ekipu "trikolora" predvođenu Platinijem - u 92. minutu poveli su preko Trezora, a u 98. Žirez je povećao na 3:1.

Ali...

Ali na drugoj strani imali su Nemce. Rumenig je smanjio u 102. minutu a Klaus Fišer je šest minuta kasnije doneo jedanaesterce. Tamo je posle šeste penal serije do finala došla Zapadna Nemačka.

Francuska - Hrvatska 2:1 (8.7.1998.)
Na svom Nacionalnom stadionu u Parizu Francuzi su bili veliki favoriti protiv najprijatnijeg iznenađenja Mundijala, Hrvatske. Igra „galskih petlova” nije bila baš na najvišem nivou u prethodnim utakmicama Mundijala što je brinulo njihove navijače. Kada je na samom početku drugog poluvremena Davor Šuker doneo prednost Hrvatskoj - te brige su prerasle u strepnju.

Tadašnji defanzivac Parme, Lilijan Tiram, smirio je pogotkom navijače već minut kasnije, a prerastao u heroja nacije u 69. minutu kada je doneo preokret. To su mu bili jedini golovi u dresu reprezentacije. Francuska je kasnije i postala šampion sveta.

Nama, neutralnim navijačima, ostaje da se nadamo da će Brazil i Nemačka u utorak od 22 sata, odnosno Holandija i Argentina u sredu u istom terminu odigrati utakmice o kojima će se isto tako pričati u nekim budućim vremenima, kao najava za neke buduće polufinalne okršaje.

Komentari / 0

Ostavite komentar