На данашњи дан: Нијемци растурили "тотални фудбал"!

Јубиларни десети шампионат света одржан је 1974. у Савезној Републици Немачкој, у којој је домаћин успео да освоји титулу иако је у финалу одиграном управо 7. јула морао да нађе решење за "тотални фудбал" Холанђана које је предводио Јохан Кројф.

Фудбал 07.07.2014 | 12:37
На данашњи дан: Нијемци растурили "тотални фудбал"!

На овај дан, пре 40 година, у великом финалу Јохан Кројф и неизглед незаустављива Холандија сусрели су се са снагом Немаца и завршним ударцима Герда Милера који је својим погоцима ушао у историју, а потом објавио крај сјајне репрезентативне каријере.

Те 1974. на Мундијалу су у центру пажње били Холанђани и њихова нова визија фудбала у којој је "свако радио све", или бар био кадар да одговори на сваку поверену улогу на терену. Насупрот њима у борби за трофеј били су домаћини из СР Немачке, који су лукаво, неки кажу и намерно, изгубили у првој фази од Источних Немаца да би у другој фази избегли Холандију и Бразил.

Бекенбауер и "дружина која се никада не предаје" били су више него достојан ривал Кројфу и његовим саиграчима који су повели у великом финалу, и то првим једанаестерцем досуђеним у завршној борби за титулу. Ном немачка машинерија је узвратила недуго затим на исти начин, а онда преко Герда Милера дошла до коначних 2:1 и титуле првака света.

Милер, коме је то био 62. гол у 68. мечу за Западну Немачку, објавио је потом крај репрезентативне каријере, па су "панцери" почели да траже новог голгетера који би га достојно одменио и повео као новом подизању трофеја.

А када је о трофеју реч, Франц Бекенбауер је први као победник Мундијала подигао нови пехар јер је "Златна богиња" дата у трајно власништво Бразилцима. ФИФА је од тог шампионата планете увела правило да пехар четири године "чува" првак света, а затим га предаје наредном, с тим што му за претходне заслуге следује реплика.

Коментари / 0

Оставите коментар