Na današnji dan: Nijemci rasturili "totalni fudbal"!

Jubilarni deseti šampionat sveta održan je 1974. u Saveznoj Republici Nemačkoj, u kojoj je domaćin uspeo da osvoji titulu iako je u finalu odigranom upravo 7. jula morao da nađe rešenje za "totalni fudbal" Holanđana koje je predvodio Johan Krojf.

Fudbal 07.07.2014 | 12:37
Na današnji dan: Nijemci rasturili "totalni fudbal"!

Na ovaj dan, pre 40 godina, u velikom finalu Johan Krojf i neizgled nezaustavljiva Holandija susreli su se sa snagom Nemaca i završnim udarcima Gerda Milera koji je svojim pogocima ušao u istoriju, a potom objavio kraj sjajne reprezentativne karijere.

Te 1974. na Mundijalu su u centru pažnje bili Holanđani i njihova nova vizija fudbala u kojoj je "svako radio sve", ili bar bio kadar da odgovori na svaku poverenu ulogu na terenu. Nasuprot njima u borbi za trofej bili su domaćini iz SR Nemačke, koji su lukavo, neki kažu i namerno, izgubili u prvoj fazi od Istočnih Nemaca da bi u drugoj fazi izbegli Holandiju i Brazil.

Bekenbauer i "družina koja se nikada ne predaje" bili su više nego dostojan rival Krojfu i njegovim saigračima koji su poveli u velikom finalu, i to prvim jedanaestercem dosuđenim u završnoj borbi za titulu. Nom nemačka mašinerija je uzvratila nedugo zatim na isti način, a onda preko Gerda Milera došla do konačnih 2:1 i titule prvaka sveta.

Miler, kome je to bio 62. gol u 68. meču za Zapadnu Nemačku, objavio je potom kraj reprezentativne karijere, pa su "panceri" počeli da traže novog golgetera koji bi ga dostojno odmenio i poveo kao novom podizanju trofeja.

A kada je o trofeju reč, Franc Bekenbauer je prvi kao pobednik Mundijala podigao novi pehar jer je "Zlatna boginja" data u trajno vlasništvo Brazilcima. FIFA je od tog šampionata planete uvela pravilo da pehar četiri godine "čuva" prvak sveta, a zatim ga predaje narednom, s tim što mu za prethodne zasluge sleduje replika.

Komentari / 0

Ostavite komentar