Ово је СП голмана!

За разлику од многих претходних Мундијала, најистакнутији играчи актуелног турнира стоје пред стативама. Ко је најбољи међу њима?

Фудбал 07.07.2014 | 12:15
Ово је СП голмана!

Од 12. јуна заиста имамо прилику да уживамо у атрактивном Светском првенству. Иако су многи били скептични, указивали на умор многих актера, тек понека утакмица била је досадна.

Заблистало је неколико играча "у пољу" (Нејмар, Родригез), видели смо бар два поготка за памћење (Ван Перси против Шпаније, Давид Луис против Колумбије) и, за многе неочекивано, бриљантне голмане!

Са изузетком неколико чувара мреже (на пример, Икера Касиљаса против Холандије), управо су пред стативама селекцијама стајали ослонци тимова, играчи који уливају сигурност и постају хероји.

"Нема сумње, за разлику од неких претходних турнира, у Бразилу су голмани ти који гурају своје тимове напред", констатовао је у разговору за МОНДО голман Партизана Милан Лукач, херој последњег дербија, са два одбрањена пенала.

И према његовом мишљењу и према статистичким подацима и према општем утиску, неколико чувара мреже истакло је своје роле у први план, па не би требало да зачуди ако се понови сценарио од 2002. године, када је Оливер Кан проглашен играчем турнира.

"Најсвежија" је у сећању партија Холанђанина Тима Крула против Костарике. Заменио је Јаспера Силесена (одбранио добар шут ривала непосредно пре измене) у последњем минуту продужетка и у свакој пенал серији "прочитао" у коју ће страну шутирати његови ривали. "Скинуо" је два једанаестерца и постао херој нације.

У полуфиналу ћемо гледати бар још двојицу голмана који су у досадашњем току турнира постајали хероји. Жулио Сезар, Бразилац, заблистао је у осмини финала против Чилеа и такође одбраном у пенал-серији одвео свој тим у четвртфинале. Уједно се и искупио за своје грешке од пре четири године.

О Мануелу Нојеру, за многе најбољем голману на свету, није потребно превише говорити. Довољна је слика његове одбране против Француске, у надокнади времена, када је практично рукометним потезом спречио Карима Бензему да пошаље лопту иза његових леђа.

Рекорд турнира остварио је бриљантни Тим Хауард, чувар мреже селекције САД, који је са својих 16 интервенција против Белгије ушао у историју светских првенстава и ублажио пораз фудбалски "пробуђеној" Америци.

Тибо Куртоа доказао је несагледив потенцијал, спречио у суботу Месија и у осмој узастопној утакмици да га савлада, а писало се и о "шест прстију" Гиљерма Очое, голмана Мексика, који се против Бразила размахао на гол линији и чинио невиђено. Многи су начин на који је зауставио шут Нејмара поредили са "одбраном века", којом је Енглез Гордон Бенкс 1970. године спречио Пелеа да га савлада.

Попут њега, у први план је искочио и Кејлор Навас, о коме се највише писало после историјског тријумфа Костарике над Грчком, такође после бољег извођења једанаестераца и одличних интервенција голмана Левантеа. У последњој серији је зауставио шут свог некадашњег саиграча, Теофаниса Гекаса, па описао тај детаљ.

"Заједно смо играли у Левантеу и упамтио сам шта је радио на тренингу. Био сам сигуран да неће променити начин на који изводи пенале и успео сам да одбраним", објаснио је Костариканац после те утакмице и заокружио слику свог одличног наступа.

Коментари / 0

Оставите коментар