Ovo je SP golmana!

Za razliku od mnogih prethodnih Mundijala, najistaknutiji igrači aktuelnog turnira stoje pred stativama. Ko je najbolji među njima?

Fudbal 07.07.2014 | 12:15
Ovo je SP golmana!

Od 12. juna zaista imamo priliku da uživamo u atraktivnom Svetskom prvenstvu. Iako su mnogi bili skeptični, ukazivali na umor mnogih aktera, tek poneka utakmica bila je dosadna.

Zablistalo je nekoliko igrača "u polju" (Nejmar, Rodrigez), videli smo bar dva pogotka za pamćenje (Van Persi protiv Španije, David Luis protiv Kolumbije) i, za mnoge neočekivano, briljantne golmane!

Sa izuzetkom nekoliko čuvara mreže (na primer, Ikera Kasiljasa protiv Holandije), upravo su pred stativama selekcijama stajali oslonci timova, igrači koji ulivaju sigurnost i postaju heroji.

"Nema sumnje, za razliku od nekih prethodnih turnira, u Brazilu su golmani ti koji guraju svoje timove napred", konstatovao je u razgovoru za MONDO golman Partizana Milan Lukač, heroj poslednjeg derbija, sa dva odbranjena penala.

I prema njegovom mišljenju i prema statističkim podacima i prema opštem utisku, nekoliko čuvara mreže istaklo je svoje role u prvi plan, pa ne bi trebalo da začudi ako se ponovi scenario od 2002. godine, kada je Oliver Kan proglašen igračem turnira.

"Najsvežija" je u sećanju partija Holanđanina Tima Krula protiv Kostarike. Zamenio je Jaspera Silesena (odbranio dobar šut rivala neposredno pre izmene) u poslednjem minutu produžetka i u svakoj penal seriji "pročitao" u koju će stranu šutirati njegovi rivali. "Skinuo" je dva jedanaesterca i postao heroj nacije.

U polufinalu ćemo gledati bar još dvojicu golmana koji su u dosadašnjem toku turnira postajali heroji. Žulio Sezar, Brazilac, zablistao je u osmini finala protiv Čilea i takođe odbranom u penal-seriji odveo svoj tim u četvrtfinale. Ujedno se i iskupio za svoje greške od pre četiri godine.

O Manuelu Nojeru, za mnoge najboljem golmanu na svetu, nije potrebno previše govoriti. Dovoljna je slika njegove odbrane protiv Francuske, u nadoknadi vremena, kada je praktično rukometnim potezom sprečio Karima Benzemu da pošalje loptu iza njegovih leđa.

Rekord turnira ostvario je briljantni Tim Hauard, čuvar mreže selekcije SAD, koji je sa svojih 16 intervencija protiv Belgije ušao u istoriju svetskih prvenstava i ublažio poraz fudbalski "probuđenoj" Americi.

Tibo Kurtoa dokazao je nesaglediv potencijal, sprečio u subotu Mesija i u osmoj uzastopnoj utakmici da ga savlada, a pisalo se i o "šest prstiju" Giljerma Očoe, golmana Meksika, koji se protiv Brazila razmahao na gol liniji i činio neviđeno. Mnogi su način na koji je zaustavio šut Nejmara poredili sa "odbranom veka", kojom je Englez Gordon Benks 1970. godine sprečio Pelea da ga savlada.

Poput njega, u prvi plan je iskočio i Kejlor Navas, o kome se najviše pisalo posle istorijskog trijumfa Kostarike nad Grčkom, takođe posle boljeg izvođenja jedanaesteraca i odličnih intervencija golmana Levantea. U poslednjoj seriji je zaustavio šut svog nekadašnjeg saigrača, Teofanisa Gekasa, pa opisao taj detalj.

"Zajedno smo igrali u Levanteu i upamtio sam šta je radio na treningu. Bio sam siguran da neće promeniti način na koji izvodi penale i uspeo sam da odbranim", objasnio je Kostarikanac posle te utakmice i zaokružio sliku svog odličnog nastupa.

Komentari / 0

Ostavite komentar