Судија избацио Италијане, па суди полуфинале!

Мексиканац Марко Родригес биће главни судија првог полуфинала Светског првенства између Бразила и Немачке.

Фудбал 07.07.2014 | 11:36
Судија избацио Италијане, па суди полуфинале!

Меч се игра у уторак увече у Бело Хоризонтеу.

Избор Родригеса изазвао је поприличан шок у светској јавности, јер се ради о судији који је серијом контроверзних одлука директно утицао на расплет у кључном мечу групе Д између Уругваја и Италије.

Мексиканац је пола сата пред крај меча, при резултату 0:0, искључио Клаудија Маркизија за старт какав у другим случајевима на Мундијалу није доносио црвене картоне.

Још већи скандал догодио се у 79. минуту меча, када је Луис Суарес угризао Ђорђа Кјелинија. Иако је италијански дефанзивац показао судији нападнуто раме, на којем су се јасно видели трагови зуба, Родригес је одбио да казни Суареса, који је касније добио девет мечева суспензтије за Уругвај и четворомесечну глобалну забрану играња у такмичењима под јурисдикцијом ФИФА.

Само два минута после тог инцидента Дијегои Годин постигао је једини гол на мечу, којим је Уругвају обезбедио осмину финала и директно избацио Италију.

Пре те утакмице Родригес је судио утакмицу првог кола Х групе између Белгије и Алжира (2:1). Ово му је треће светско првенство и прва утакмица елиминација коју ће водити. Међу досадашњих 6 мечева које је судио је дуел СЦГ са Обалом Слоноваче 2006. године (2:3). Маркизио је пети играч којег је искључио на тих шест утакмица, а четири од тих пет искључења сматрано је контроверзним. Укупно је на 81 утакмици показао преко 350 жутих, 52 црвена картона и 30 пенала.

Марко Антонио Родригес Морено (40), ради као професор физичког и протестантски пастор, а на листи ФИФА налази се од 1999. Бразилу је судио двапут на Копа Америка 2004, Немцима против Аустралије на СП 2010. Полуфинале Копе 2004. Бразил - Уругвај највиша му је тачка каријере до сада.

Родригесу ће помагати сународници Марвин Торентера и Маркос Кинтеро, а четврти судија биће Американац Марк Гајгер, који је био четврти судија и у спорном мечу Уругваја и Италије. Гајгер је добио веома лоше оцене за суђење у мечу Француска - Нигерија, када није искључио Блеза Матуидија за старт којим је сломио ногу ривалу.

Њихов избор само продубљује контроверзе везане за суђење на овом светском првенству. Неретко су на претходних 60 мечева судије директно одлучивале о резултату, често су грешиле а да се то на одрази на семафор.

Узбек Равшан Ирматов оборио је рекорд по броју утакмица на СП (9), добивши чак 4 прилике у Бразилу, иако је потпуно подбацио у првој фази такмичења, серијом лоших одлука у мечевима Швајцарска - Еквадор и Хрватска - Мексико. Ирматов није у конкуренцији за мечеве у којима игра Аргентина, јер је тамошња федерација тражила његово изузеће.

Коментари / 0

Оставите коментар