Sudija izbacio Italijane, pa sudi polufinale!

Meksikanac Marko Rodriges biće glavni sudija prvog polufinala Svetskog prvenstva između Brazila i Nemačke.

Fudbal 07.07.2014 | 11:36
Sudija izbacio Italijane, pa sudi polufinale!

Meč se igra u utorak uveče u Belo Horizonteu.

Izbor Rodrigesa izazvao je popriličan šok u svetskoj javnosti, jer se radi o sudiji koji je serijom kontroverznih odluka direktno uticao na rasplet u ključnom meču grupe D između Urugvaja i Italije.

Meksikanac je pola sata pred kraj meča, pri rezultatu 0:0, isključio Klaudija Markizija za start kakav u drugim slučajevima na Mundijalu nije donosio crvene kartone.

Još veći skandal dogodio se u 79. minutu meča, kada je Luis Suares ugrizao Đorđa Kjelinija. Iako je italijanski defanzivac pokazao sudiji napadnuto rame, na kojem su se jasno videli tragovi zuba, Rodriges je odbio da kazni Suaresa, koji je kasnije dobio devet mečeva suspenztije za Urugvaj i četvoromesečnu globalnu zabranu igranja u takmičenjima pod jurisdikcijom FIFA.

Samo dva minuta posle tog incidenta Dijegoi Godin postigao je jedini gol na meču, kojim je Urugvaju obezbedio osminu finala i direktno izbacio Italiju.

Pre te utakmice Rodriges je sudio utakmicu prvog kola H grupe između Belgije i Alžira (2:1). Ovo mu je treće svetsko prvenstvo i prva utakmica eliminacija koju će voditi. Među dosadašnjih 6 mečeva koje je sudio je duel SCG sa Obalom Slonovače 2006. godine (2:3). Markizio je peti igrač kojeg je isključio na tih šest utakmica, a četiri od tih pet isključenja smatrano je kontroverznim. Ukupno je na 81 utakmici pokazao preko 350 žutih, 52 crvena kartona i 30 penala.

Marko Antonio Rodriges Moreno (40), radi kao profesor fizičkog i protestantski pastor, a na listi FIFA nalazi se od 1999. Brazilu je sudio dvaput na Kopa Amerika 2004, Nemcima protiv Australije na SP 2010. Polufinale Kope 2004. Brazil - Urugvaj najviša mu je tačka karijere do sada.

Rodrigesu će pomagati sunarodnici Marvin Torentera i Markos Kintero, a četvrti sudija biće Amerikanac Mark Gajger, koji je bio četvrti sudija i u spornom meču Urugvaja i Italije. Gajger je dobio veoma loše ocene za suđenje u meču Francuska - Nigerija, kada nije isključio Bleza Matuidija za start kojim je slomio nogu rivalu.

Njihov izbor samo produbljuje kontroverze vezane za suđenje na ovom svetskom prvenstvu. Neretko su na prethodnih 60 mečeva sudije direktno odlučivale o rezultatu, često su grešile a da se to na odrazi na semafor.

Uzbek Ravšan Irmatov oborio je rekord po broju utakmica na SP (9), dobivši čak 4 prilike u Brazilu, iako je potpuno podbacio u prvoj fazi takmičenja, serijom loših odluka u mečevima Švajcarska - Ekvador i Hrvatska - Meksiko. Irmatov nije u konkurenciji za mečeve u kojima igra Argentina, jer je tamošnja federacija tražila njegovo izuzeće.

Komentari / 0

Ostavite komentar