Због беспарице море замијенили базени

У којој се мјери криза укоријенила у џеповима грађана, свједочи и податак да овог љета полупразни аутобуси из бх. градова иду према јадранској обали.

Република Српска 07.07.2014 | 08:50
Због беспарице море замијенили базени

Судећи према искуствима упућених, већина оних који освјежење на мору никада нису доводили у питање, ових мјесеци ће, ипак, плажу замијенити базеном.

Превозници тврде да ситуација никада није била гора и истичу да се разлог, прије свега, огледа у беспарици.

"Ми организујемо путовања која обухватају једнодневну посјету или једно или два ноћења на мору, а возимо према Макарској и Црној Гори. И те како има утицаја кризе, која се осјећа у ваздуху. За нас није била тежа година. Надамо се да ће се ситуација поправити", пожалио нам се Драган Ритан, директор предузећа "Жак тоурс" Бањалука.

Овом сезоном не могу се похвалити ни запослени у предузећу "Коле тоурс" Лакташи, у којем су нам казали да ће, судећи по почецима, ово љето бити доста слабије по броју одлазака на море него ранијих година.

"Тек сада очекује се повећан број путника према мору, али видно је да је интересовање слабије. Ми путнике свако вече возимо према Сплиту и Макарској, и деси се да је у аутобусу тек десетак до 15 путника. Ранијих година било је пуно више заинтересованих",  нагласили су запослени у предузећу "Коле тоурс".

И у бањалучкој агенцији "Сани травел" потврдили су да грађани бирају махом приступачније аранжмане.

"Људи више бирају краће аранжмане, на примјер викенд на мору у Макарској за 69 марака. Међутим, има и оних које данашња криза не дотиче", казали су у тој бањалучкој агенцији.

Истовремено, и у већини других туристичких агенција широм БиХ пожалили су се да овог љета посла нема ни приближно у односу на раније године, што не чуди Месуда Лакоту, дугогодишњег борца за права потрошача из Сарајева, који каже да је криза највећи разлог.

"Од оних који су прошлог љета ишли на море, ове године их 90 одсто на то ни не помишља", појашњава Лакота, који је потврдио да из свих бх. градова стижу информације како се годишњи одмори све мање користе за путовања на егзотичне дестинације.

Лакота наглашава да средњег слоја у БиХ више готово и нема, те додаје да се све свело на преживљавање, због чега је многима пуно и неколико десетина марака, колико им је потребно да би на један дан отишли да се освјеже до Макарске.

"Ово је стварно дно дна и то се осјети! То су показатељи са терена. Нема мјеста оптимизму", истиче Лакота.
Када је ријеч о цијенама, за викенд проведен у Макарској потребно је око 70 марака, колико коштају превоз и смјештај.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

реалан б.лука

07.07.2014 07:32

Знате ону рекламу...И то је република српска.....тузно јадно и истинито

ОДГОВОРИТЕ