Zbog besparice more zamijenili bazeni

U kojoj se mjeri kriza ukorijenila u džepovima građana, svjedoči i podatak da ovog ljeta poluprazni autobusi iz bh. gradova idu prema jadranskoj obali.

Republika Srpska 07.07.2014 | 08:50
Zbog besparice more zamijenili bazeni

Sudeći prema iskustvima upućenih, većina onih koji osvježenje na moru nikada nisu dovodili u pitanje, ovih mjeseci će, ipak, plažu zamijeniti bazenom.

Prevoznici tvrde da situacija nikada nije bila gora i ističu da se razlog, prije svega, ogleda u besparici.

"Mi organizujemo putovanja koja obuhvataju jednodnevnu posjetu ili jedno ili dva noćenja na moru, a vozimo prema Makarskoj i Crnoj Gori. I te kako ima uticaja krize, koja se osjeća u vazduhu. Za nas nije bila teža godina. Nadamo se da će se situacija popraviti", požalio nam se Dragan Ritan, direktor preduzeća "Žak tours" Banjaluka.

Ovom sezonom ne mogu se pohvaliti ni zaposleni u preduzeću "Kole tours" Laktaši, u kojem su nam kazali da će, sudeći po počecima, ovo ljeto biti dosta slabije po broju odlazaka na more nego ranijih godina.

"Tek sada očekuje se povećan broj putnika prema moru, ali vidno je da je interesovanje slabije. Mi putnike svako veče vozimo prema Splitu i Makarskoj, i desi se da je u autobusu tek desetak do 15 putnika. Ranijih godina bilo je puno više zainteresovanih",  naglasili su zaposleni u preduzeću "Kole tours".

I u banjalučkoj agenciji "Sani travel" potvrdili su da građani biraju mahom pristupačnije aranžmane.

"Ljudi više biraju kraće aranžmane, na primjer vikend na moru u Makarskoj za 69 maraka. Međutim, ima i onih koje današnja kriza ne dotiče", kazali su u toj banjalučkoj agenciji.

Istovremeno, i u većini drugih turističkih agencija širom BiH požalili su se da ovog ljeta posla nema ni približno u odnosu na ranije godine, što ne čudi Mesuda Lakotu, dugogodišnjeg borca za prava potrošača iz Sarajeva, koji kaže da je kriza najveći razlog.

"Od onih koji su prošlog ljeta išli na more, ove godine ih 90 odsto na to ni ne pomišlja", pojašnjava Lakota, koji je potvrdio da iz svih bh. gradova stižu informacije kako se godišnji odmori sve manje koriste za putovanja na egzotične destinacije.

Lakota naglašava da srednjeg sloja u BiH više gotovo i nema, te dodaje da se sve svelo na preživljavanje, zbog čega je mnogima puno i nekoliko desetina maraka, koliko im je potrebno da bi na jedan dan otišli da se osvježe do Makarske.

"Ovo je stvarno dno dna i to se osjeti! To su pokazatelji sa terena. Nema mjesta optimizmu", ističe Lakota.
Kada je riječ o cijenama, za vikend proveden u Makarskoj potrebno je oko 70 maraka, koliko koštaju prevoz i smještaj.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

realan b.luka

07.07.2014 09:32

Znate onu reklamu...I to je republika srpska.....tuzno jadno i istinito

ODGOVORITE