Неопходан нови Закон о пребивалишту

Одлука Уставног суда БиХ да укине одлуку Владе Српске о провјери података приликом пријаве пребивалишта
наишла је на низ осуда у појединим политичким круговима и од стране званичника Српске.

 

Република Српска 06.07.2014 | 19:55
Неопходан нови Закон о пребивалишту

Јединствен је став да мора бити онемогућено фиктивно пријављивање ради спречавања безбједносних,
али и политичких проблема када је ријеч о изборном инжењерингу.

Ако је по одлуци Уставног суда провјера пријаве пребивалишта у надлежности институција БиХ, питање је
зашто те институције то питање нису на задовољавајући начин регулисале и измијениле постојеће законе, да би се спријечиле и изборне и безбједносне манипулације, сматра премијер Српске Жељка Цвијановић.

"Мислим да је Суд покушао да постави неки политички баланс поништавајући и нашу одлуку, али и Закон о повратницима у Федерацији, али зашто то није донесено на нивоу БиХ и зашто ако већ постоји проблем на нивоу БиХ, а ми смо својом одлуком само прецизирали елементе на основу којих ће се утврђивати тачност података приликом утврђивања пребивалишта и како је то мимо Устава. Ја не могу да вјерујем да неко тумачи Устав тако што ће рећи да се фаворизују фиктивна пребивалишта", каже Цвијановићева.

Предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић сматра да је требало на нивоу БиХ усвојити
Закон о пребивалишту, јер би тиме овај проблем био ријешен.

"Суштина је да је тај закон требало донијети на нивоу БиХ. То је закон који је добар. Бошњачки политичари се позивају на болест Сулејмана Тихића и не желе то да ставе на дневни ред, иако тај закон има већину да прође и да тако све буде ријешено", истиче Иванић.

Одлуку Уставног суда БиХ да се укине одлука Владе Српске о провјери података приликом пријаве пребивалишта, Иванић је оцијенио као "непотребно надуравање двије политичке опције".

"Ово је врло банална дневно-политичка игра у којој нема побједника, то није ни Бакир Изетбеговић, нити коалиција `Први март`, јер неће бити вјештачке регистрације гласача. Њих не интересују повратници, њих интересују празни листићи који ће се скупљати на једној адреси и одатле листићима гласати и покушај да политичари који су изгубили у Федерацији преко тога, тобоже, бранећи бошњачке интересе уопште не живјећи у Републици Српској покушати да се врате на политичку сцену. Од тога на крају неће бити ништа", рекао је Иванић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић рекао је да ће се инсистирати на промјени
Закона о пребивалишту и боравишту БиХ с циљем побољшања безбједности свих грађана.

"Ми ћемо и даље вршити провјере, јер то је у интересу свих грађана. Ја се руководим прије свега сегментом безбједности и мислим да је то јако битна област која није адекватно уређена", каже Јовичић.

Јовичић је објаснио да се мора знати гдје се ко настањује, под којим условима, да ли има или нема имовину.

БН ТВ



Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мимо

06.07.2014 20:11

Крсење људских права у овој приватној дрзави је свако дневно .док се ви свадза те И препуцавате вјероватно вама свима усљивцима ИДЕ у корист. Јос Мало па це те поцети И ципове уградзивати у градзане тако да знате одма колико це гласати за вас. Теско оном кога ви видите И браните. Гомила нистарија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предозборна Олимпијада

06.07.2014 20:39

Хљеба и игара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

06.07.2014 21:19

Зечица у белим чизмицама је на енглеском језику објаснила како уставни суд треба да донесе одлуку. Браво за нашу зечицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

кр

06.07.2014 22:27

У којој дрзави је услов пребивалиста имовина? У ЕУ вецина становниства не посједују некретнине у власниству! Какво је то фарбање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојсовац

07.07.2014 04:57

Република Српска је уредјена дрзава..Не мозе млатарати куд' ко хоце..Они који су науцили на нереде -нека иду тамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

07.07.2014 06:10

Табла је све рекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сад се и види

07.07.2014 06:41

Ста је заправо спорно. Оних пар десетака хиљада људи који це се вратити да гласају у РС сигурно не него несто друго. А то је да се избори могу срусити скроз и да нико не призна њихове резултате ако једна опција буде надгласана. Остало је прица за малу дјецу. Пар људи це да добије забрану да гласају и онда це на суд а суд це пресудити за 3 године и до тад нема промјене власти.

ОДГОВОРИТЕ