НОВАК ШАМПИОН ВИМБЛДОНА!!!

После пет сетова титанске лопте, пропуштених сет и меч лопти, Србин је успео да натера Швајцарца да потпише капитулацију, освојио Вимблдон и обезбедио повратак на чело светске ранг листе.

Тенис 06.07.2014 | 19:15
НОВАК ШАМПИОН ВИМБЛДОНА!!!

Пао је и тај вимблдонски владар Роџер Федерер на његовој омиљеној трави где је некада био недодирљив! У фантастичном мечу који је трајао скоро четири сата Новак Ђоковић је постао нови краљ најпрестижнијег тениског турнира на свету. По други пут у каријери, српски ас је освојио вимблдонску круну која му је омогућила и повратак на престо светске ранг листе после 30 узастопних недеља у којима је владао Рафаел Надал. Истовремено је спречио легендарног Швајцарца да постане први човек у историји са осам титула на престижном такмичењу. Иако је Федерер у ове две вимблдонске недеље био у фантастичној форми, играо као у најславнијим данима и подсетио на дане када је доминирао светским тенисом, Новак Ђоковић је показао да више ни то није довољно Швајцарцу - 6:7 (7:9), 6:4, 7:6 (7:4), 5:7, 6:4 за феноменалног Србина!

По седми пут у каријери Новак се окитио гренд слем титулом и заиста није оставио ни промил сумње да је заслужио трофеј и прво место. У оба сета која је изгубио је имао сет лопте и могао је и знатно лакше и раније да оконча финале. Али, можда је овако још слађе. Бољи и лепши начин за повратак на светски престо није могао да замисли. На Вимблдону против вероватно најбољег у историји после пет сетова сјајног тениса.

Чак и упркос чињеници да је несрећно у тајбрејку изгубио први сет у којем је Швајацарац сервирао надреално. Федерер није био бољи, али су нијансе превагнуле на његову страну. Ђоковић је пропустио сет лопту у том делу игре, али то га није избацило из колосека. Српски шампион је показао невероватну мирноћу и самопоуздање. У другом сету је материјализовао бољу игру, коначно сломио сервис Швајварца и унео немир у главу ривала. Нешто што је било неминовно.

Трећи сет је био можда и најтврђи део меча у којем су живци били напети као струне. Није било брејкова, оба тенисера су јако сигурно сервирали, али је изгледало да свака дужа размена удараца повећава шансе Ђоковићу који је фантастичним пасинг ударцима разбијао Федерерову игру на мрежи. Тајбрејк је опет одлучивао победника, а ни судијска грешка у корист Швајцарца којом је вратио мини брејк дефицита није пореметила Србина. Био је бољи у игри у пољу, искористио прву сет лопту и направио преокрет после којег Федерер више није изгледао као играч који има одговор.

Ако је трећи сет био одмеравање менталне снаге, онда је четврти био прави револверашки обрачун у којем су све тактике пале и све карте су откривене. У трећем сету је Новак после три пропуштене везане брејк лопте ипак успео да одузме сервис Швајцарцу и дође до брејка предности за 3:1. Када се очекивало да Федерер потпише капитулацију, он је још једном показао каква је класа од играча. Извукао је оно најбоље из себе, одговорио истом мером и направио први брејк у мечу! Ипак, Новак је опет подигао стандарде и увратио новим брејком. Дошао је до 5:2 и опет је титула била на длану. Али попут грогираног боксера који трпи ударац за ударце, Федерер је по други пут устао са пода и тако ошамућен успео да узврати ударац. Вратио је брејк, спасао и меч лопту за Ђоковића и изједначио на 5:5.

Пропуштене прилике су потпуно десатбилизовале Новака и Швајцарац је дошао до три везане брејк лопте, од који је искористио другу, дошао до четвртог узастопно освојеног гема и вођства од 6:5 који је сигурним сервисима у наредном гему претворио у изједначење у сетовима.

Први пут после пет година и оног антологијског сета у којем је баш Федерер славио проптив Родика 16:14, публика на Вимблдону је видела пети сет у мечу за титулу. Иако је Ђоковић пропустио велику прилику у четвртом делу игре и иако је до овог меча уклупно провео на терену пет сати више од Швајцараца у досадашњем делу такмичења, није дозволио да га то спречи у одлучујућој борби. После шест гемова изједначене борбе, Ноле је имао сјајну шансу, али је пропустио три брејк лопте. Међутим, још боља се указала у десетом гему и овога Федереру није било спаса! Не сервис Швајцарца је дошао до нове брејк лопте и после скоро четири сата бробе је натерао ривала да потпише капитулацију.

Вимблдон и прво место на АТП ранг листи су оверени!

А, сада свадба! Слави мајсторе, заслужио си!

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

семберац

06.07.2014 19:37

Опет нас је огрејало сунце,мали народ а велико срце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тривиц Зељко

06.07.2014 20:13

Не видим оне од јуце,сто рекосе да це федекс да преслиса дјокија!Ајте сад коментари мајстори

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

06.07.2014 22:42

А ста реци Н01 има Ноле огромно срце. Капа до земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

07.07.2014 03:50

Ноле сад си поново Нр.1 сад се мозес озенити и славити као нови - стари Нр.1. Сретно.

ОДГОВОРИТЕ