NOVAK ŠAMPION VIMBLDONA!!!

Posle pet setova titanske lopte, propuštenih set i meč lopti, Srbin je uspeo da natera Švajcarca da potpiše kapitulaciju, osvojio Vimbldon i obezbedio povratak na čelo svetske rang liste.

Tenis 06.07.2014 | 19:15
NOVAK ŠAMPION VIMBLDONA!!!

Pao je i taj vimbldonski vladar Rodžer Federer na njegovoj omiljenoj travi gde je nekada bio nedodirljiv! U fantastičnom meču koji je trajao skoro četiri sata Novak Đoković je postao novi kralj najprestižnijeg teniskog turnira na svetu. Po drugi put u karijeri, srpski as je osvojio vimbldonsku krunu koja mu je omogućila i povratak na presto svetske rang liste posle 30 uzastopnih nedelja u kojima je vladao Rafael Nadal. Istovremeno je sprečio legendarnog Švajcarca da postane prvi čovek u istoriji sa osam titula na prestižnom takmičenju. Iako je Federer u ove dve vimbldonske nedelje bio u fantastičnoj formi, igrao kao u najslavnijim danima i podsetio na dane kada je dominirao svetskim tenisom, Novak Đoković je pokazao da više ni to nije dovoljno Švajcarcu - 6:7 (7:9), 6:4, 7:6 (7:4), 5:7, 6:4 za fenomenalnog Srbina!

Po sedmi put u karijeri Novak se okitio grend slem titulom i zaista nije ostavio ni promil sumnje da je zaslužio trofej i prvo mesto. U oba seta koja je izgubio je imao set lopte i mogao je i znatno lakše i ranije da okonča finale. Ali, možda je ovako još slađe. Bolji i lepši način za povratak na svetski presto nije mogao da zamisli. Na Vimbldonu protiv verovatno najboljeg u istoriji posle pet setova sjajnog tenisa.

Čak i uprkos činjenici da je nesrećno u tajbrejku izgubio prvi set u kojem je Švajacarac servirao nadrealno. Federer nije bio bolji, ali su nijanse prevagnule na njegovu stranu. Đoković je propustio set loptu u tom delu igre, ali to ga nije izbacilo iz koloseka. Srpski šampion je pokazao neverovatnu mirnoću i samopouzdanje. U drugom setu je materijalizovao bolju igru, konačno slomio servis Švajvarca i uneo nemir u glavu rivala. Nešto što je bilo neminovno.

Treći set je bio možda i najtvrđi deo meča u kojem su živci bili napeti kao strune. Nije bilo brejkova, oba tenisera su jako sigurno servirali, ali je izgledalo da svaka duža razmena udaraca povećava šanse Đokoviću koji je fantastičnim pasing udarcima razbijao Federerovu igru na mreži. Tajbrejk je opet odlučivao pobednika, a ni sudijska greška u korist Švajcarca kojom je vratio mini brejk deficita nije poremetila Srbina. Bio je bolji u igri u polju, iskoristio prvu set loptu i napravio preokret posle kojeg Federer više nije izgledao kao igrač koji ima odgovor.

Ako je treći set bio odmeravanje mentalne snage, onda je četvrti bio pravi revolveraški obračun u kojem su sve taktike pale i sve karte su otkrivene. U trećem setu je Novak posle tri propuštene vezane brejk lopte ipak uspeo da oduzme servis Švajcarcu i dođe do brejka prednosti za 3:1. Kada se očekivalo da Federer potpiše kapitulaciju, on je još jednom pokazao kakva je klasa od igrača. Izvukao je ono najbolje iz sebe, odgovorio istom merom i napravio prvi brejk u meču! Ipak, Novak je opet podigao standarde i uvratio novim brejkom. Došao je do 5:2 i opet je titula bila na dlanu. Ali poput grogiranog boksera koji trpi udarac za udarce, Federer je po drugi put ustao sa poda i tako ošamućen uspeo da uzvrati udarac. Vratio je brejk, spasao i meč loptu za Đokovića i izjednačio na 5:5.

Propuštene prilike su potpuno desatbilizovale Novaka i Švajcarac je došao do tri vezane brejk lopte, od koji je iskoristio drugu, došao do četvrtog uzastopno osvojenog gema i vođstva od 6:5 koji je sigurnim servisima u narednom gemu pretvorio u izjednačenje u setovima.

Prvi put posle pet godina i onog antologijskog seta u kojem je baš Federer slavio proptiv Rodika 16:14, publika na Vimbldonu je videla peti set u meču za titulu. Iako je Đoković propustio veliku priliku u četvrtom delu igre i iako je do ovog meča uklupno proveo na terenu pet sati više od Švajcaraca u dosadašnjem delu takmičenja, nije dozvolio da ga to spreči u odlučujućoj borbi. Posle šest gemova izjednačene borbe, Nole je imao sjajnu šansu, ali je propustio tri brejk lopte. Međutim, još bolja se ukazala u desetom gemu i ovoga Federeru nije bilo spasa! Ne servis Švajcarca je došao do nove brejk lopte i posle skoro četiri sata brobe je naterao rivala da potpiše kapitulaciju.

Vimbldon i prvo mesto na ATP rang listi su overeni!

A, sada svadba! Slavi majstore, zaslužio si!

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

semberac

06.07.2014 19:37

Opet nas je ogrejalo sunce,mali narod a veliko srce.

ODGOVORITE
Name

Trivic Zeljko

06.07.2014 20:13

Ne vidim one od juce,sto rekose da ce fedeks da preslisa djokija!Ajte sad komentari majstori

ODGOVORITE
Name

velja

06.07.2014 22:42

A sta reci N01 ima Nole ogromno srce. Kapa do zemlje.

ODGOVORITE
Name

Semberac

07.07.2014 03:50

Nole sad si ponovo Nr.1 sad se mozes ozeniti i slaviti kao novi - stari Nr.1. Sretno.

ODGOVORITE