Република Српска: Босић као Вучић

Српска демократска странка коначно је породила кандидате за најважније функције, осим за члана Предсједништва БиХ. Новост је да је у расподјелу ушла и позиција премијера, као и функција предсједника Народне скупштине РС, наравно, под условом да Савез за промјене, у којем је СДС водећа партија, освоји довољан број гласова за формирање законодавне и извршне власти.

Република Српска 07.07.2014 | 07:19
Република Српска: Босић као Вучић

Главни одбор Српске демократске странке кандидовао је Огњена Тадића за предсједника Републике Српске и то није велико изненађење, упркос чињеници да је било за очекивати да се Младен Босић судари са Милорадом Додиком, кандидатом СНСД-а, ДНС-а и СП-а.

Међутим, рејтинзи су неумољиви; Тадић је, од опозиционих функционера, најбоље рангиран по свим анкетама (било да су у режији власти, опозиције, НДИ…), које му или дају предност над Додиком или га, у најгорем случају, стављају алпари њему.

У таквој ситуацији није било дилеме и очекивано је узмакло пред егзактним.

Након овакве одлуке, Младен Босић био је присиљен изјаснити се о сопственом статусу у могућем конструкту власти након октобарских избора.

Позиционирање ка члану Предсједништва БиХ, Босића је доводило у ситуацију да буде оптужен да му је битнија функција предсједника СДС од позиције предсједника РС, што би, додатно пратила, пасквила да се уплашио Додика, узмакао и одиграо зихерашки. (СДС је раније донио одлуку да предсједник странке напушта ту позицију уколико постане предсједник РС).

Босић би се врло тешко одбранио од таквих оптужби и повукао је најјачи могући потез -  јавно је истакао кандидатуру за будућег премијера.

Та позиција, након избора, биће најнезахвланије мјесто на Планети и будући премијер (ма ко он био) наћи ће се на страшном удару, јер ће економска криза и финансијске дубиозе достићи свој историјски максимум.

Номинација за премијера је кандидовање за Пакао и Босићу нико, након овог потеза, не може спочитавати недостатак политичке храбрости, хедонизам, зихераштво… Штавише.

Уз то, СДС ће сада компарирати Босићеву кандидатуру за премијера са оном Александра Вучића, који је исто учинио на ванредним изборима у Србији, одржаним прије пар мјесеци.

Ту повезницу са Вучићем СДС ће максимално искористити, као и чињеницу да се за Босића не вежу никакве коруптивне и криминалне афере. 

Босић је на себе преузео најтежу улогу, много тежу од директног судара са Додиком, али од политичара који пледира да буде лидер такви потези се и очекују.

Међутим, мора се рећи да највећи недостатак оваквог расплета нису имена номинованих, већ тајминг објаве. Да су имена објављена прије мјесец, два или више, а не у задњи час и то царским резом, данас би СДС и Савез имали знатно офанзивнију позицију од постојеће и избјегнуте би биле оптужбе за узмицање, које ће услиједити, без обзира на њихову неоснованост.

Уз то, кандидати би имали знатно више времена да представе шта намјеравају учинити, да разјасне планове, платформе, акције, законе које припремају…

Овако, за то им је остало мало времена, а биће и под притиском спекулација, које се роје мјесецима. И које ће узроковати штету. Колику, сазнаћемо након 12. октобра.

Главни одбор СДС-а направио је грешку што није усвојио и трећу кандидатуру, већ је препустио номинацију за члана Предсједништва БиХ осталим чланицама Савеза за промјене.

Многи су склони већ прогласити Младена Иванића за кандидата у трци за члана Предсједништва. Деси ли се то, СДС-ова велика грешка постаће кардинална и на јавној сцени ћемо имати прилику видјети како Савез сам себи ствара Ахилову пету.

Истина, СДС је понудио кандидатуру осталим чланицама Савеза, али НДП не интересује та позиција и, према договору, Драган Чавић би сјео у столицу предсједника парламента РС, уколико ова опција дође на власт.

Много је разлога због којих Савез никако не треба дати кандидатуру Иванићу, осим чињенице да је ПДП полураспаднуто политичко трупло, без шансе за оздрављење.

Прије свега, због Иванићевог прљавог манира кориштења политичких уцјена и његовог шуровања са Додиком протекле двије недеље. Уз то, Иванић је од НДП-а тражио да напусти Савез и да избаци свог кандидата за предсједника РС, што су Драган Чавић и Крсто Јандрић експлицитно одбили.

Даље, нису октобраски избори у функцији испуњавања Иванићевих тлапњи, већ задњи покушај да мирним путем дође до промјене Режима.   

Још су два детаља веома важна - уколико Иванић којом несрећом добије номинацију, оба кандидата Савеза биће из Бањалуке, чиме ће Савез, а и СДС, изигнорисати равноправну регионалну заступљеност, на
чему су до сада инсистирали као на битној одредници сопствене политике.

Не треба сметнути са ума ни чињеницу да су Тадић и Иванић и прије четири године били “кандидатски пар” и да су изгубили од СНСД-овог двојца Додик-Небојша Радмановић, што је, без сумње, врло врло неугодно сјећање, које ће супротстављена им страна знати искористити.

Најважније од свега је да евентуално кандидовање Иванића значи да Савез није до краја искрен у својим најавама борбе за промјене. Промјена нема са потрошеним кадровима, чија је политика састављена од прљавих уцјена.

Сам Иванић је у неколико наврата устврдио да он инсистира да ПДП добије кандидатуру, а да он лично не мора бити номинован. Ево сјајне прилике да покаже да сви они (у њих се убраја и потписник ових редова) који тврде да му је искључиво стало до сопствене користи, а никако до странке, нису у праву, тако што ће кандидовати неког од млађих кадрова ПДП-а за позицију члана Предсједништва БиХ.

Уколико жели себе представити као политичара од дигнитета, а не као малог ситног уцјењивача (на којег неодољиво личи), Иванић ће Савезу предложити имена Мирослава Брчкала (Пале, квалитетан кадар), Славка Вучуревића (Требиње, сиров, али успјешнији од Иванића), Славише Марковића (Бијељина, квалитетан кадар) или Бранислава Бореновића (Бањалука, виђен као Иванићев насљедник).

Било ко до поменуте четворице оставиће много дубљи, кредибилнији и кавлитетнији утисак на бираче у пару са Тадићем, од потрошеног и себичног Иванића. Уједно би то био и трачак наде за ПДП да неће завршити на депонији, што им, у свакој другој варијанти, слиједи.

Сада су на реду странке власти, а и тамо се закувава пред коначну запршку, јер се и Перо Ђокић „с оног политичког свијета“ сјетио да би могао бити кандидат за члана Предсједништва БиХ. Уцјене унутар Режима трајаће до уторка када ћемо сазнати ко је најквалитетније пријетио.  

СлободанВасковицБлог

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Стојан михајловић

06.07.2014 16:26

Тако и треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

06.07.2014 16:39

ПДП је прошлост и никако их не треба оживљавати то није требао радити ни са Михаљицом јер и он је прошлост, ДНС је паметно одреаговао и узео Шешељеве радикале којима сада као овим Шукаловим расте рејтинг. Мицо Мициц се исто сада ограђује од ПДП-а али исто тако и сам себи сјече крила одричући се и других сарадника из СРС и ДП јер заборавља да су га управо они дигли у небеса а за две године могу бити кљуц његовог скидања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

06.07.2014 16:51

У октобру би требало да додје до промјена и то на боље, ова власт је своје показала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

06.07.2014 16:55

Босиц је фино рекао да це кандидати бити Тадиц или Мициц за предсједника Републике Српске, а он или Саровиц за предсједниство БиХ. Све је јасно и познато, не знам ста висе нагадјате. Ако се Босиц одлуци за премијера Саровиц је у предсједниству. То је готова прица. ПДП је странка којој је упитан прелазак цензуса, и сви су тога свјесни. Немају они никакво право ниста тразити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

06.07.2014 17:04

Ал ниста не знате. Тадиц Иваниц премијер Босиц Предсједник скупстине Цавиц. Немој те висе измисљати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицо краљевиц

06.07.2014 17:12

Само тако Васковицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП Бања Лука

06.07.2014 17:25

Сад лагано до побједе. Сви су се показали и видило се ко је радио на разбијању опозиције. Али брацо од октобра це бити мало цесљања Додикових полтрона и оних коју су нас покусали завадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС БН

06.07.2014 18:02

Зивјела Бијељина! СДС ПДП НДП тако и на нивоу Републике Српске.Рецепт из Бијељине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

06.07.2014 18:23

Наравно да ће Савез за промјене предвођен СДС-ом освојити и више него довољан број гласова. Само напријед до коначне побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДЗАК

06.07.2014 18:31

ХАПСИТЕ ДРАГАНА АНДЗЕЛИЦА ДИР ВОДА СРПСКЕ ЈЕР ДНЕВНО ПРОДАЈУ 10 000М3 А ТО ЗНАЦИ ДА БИ ВОДАМА ТРЕБАЛО ДНЕВНО УПЛАТИТИ НАКНАДЕ 15000 КМ АЛИ ОД ТОГА НЕМА НИСТА СИПА ПОСАО ЈЕ ОТВОРЕН ЛОПОВИ СУ НА МЈЕСТУ ЗЛОЦИНА А ДОКАЗИ НА ТРАСИ СВИЛАЈ ОДЗАК

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОДРИЦА

06.07.2014 18:42

У праву си колега из Одзака ми смо надрљали док ови проклетниции из вода српске немају за нас поплављене ни марке помоци а из насих ријека ваде дневно у модрици огромне колицине сљунка да продају на ауто пут тај АНДЗЕЛИЦ је њихов партнер јер им даје дозволе за то и тако постаје њихов партнер у криминалу а они су нам срусили све насипе да бар мало вјерује у Бога стао би послије овог питопа али неце СИПА хтјеце некад неко народ трпи ја и моја фамилија јос сусимо од последњег зла

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Васковић

06.07.2014 18:45

Де Слободане охлади мало! Разумијем да мрзиш СНСД (као и ја сам), али треба нешто и прогутати да се ово "ЗЛО" смакне са власти. Нека се послије избора "кусурају". Приоритет је СКИДАЊЕ СНСД-а СА ВЛАСТИ. Све остало је у другом плану. Закопавајте "ратне сјекире" до тада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нови град одзак

06.07.2014 18:52

Хапсите све сљункаре ТЕМПО ВРАНИЦА ВРЉИЦ ЈАТУ КАФЕДЗИЦА ЈУРИЦА и наравно те сто им дају дозволе а доказе имате у страбаку и еуро асфалту који купују па цете видзати колико је продато и криминал ие оцигледан упоредити фактуре и накнаду за воде пато су до сада милиони звао сам сипу али јос нема реакције а тај неки НЕСО ИЗ БЈЕЉИНЕ узима лову за себе и АНДЗЕЛИЦА ИЗ ВОДА СРПСКЕ за те дозволе и да не плацају накнаду о Исусе драги буди нам у помоци јер ово нису људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

06.07.2014 19:23

ТО ЈЕ НЕМОГУЋА МИСИЈА 6 ДИО, ЗАТО ЈЕ ИВАНИЋ ЧЕСТ ГОСТ ДОДИКА-ВИДИ ДА ГА НЕМОЖЕ НИКО ПОБЈЕДИТИ БРАЋО СРБИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

06.07.2014 19:59

ПАРЕ ОД ШЉУНКАРА ИДУ ПАВИЋУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП СРПСКО САРАЈЕВО

06.07.2014 20:04

Падај сило и неправдо! УЈЕДИЊЕНИ ДО ПОБЈЕДЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

милорад

06.07.2014 20:08

Ако ПДП зели да кандидат за српског цлана Предсједниства буде неко из њихове странке е онда је најбоље рјесење Бранислав Бореновиц. Иваниц је исувисе истросен али до октобра има јос три мјесеца, а времена да опозиција пријави заједницког кандидата све мање и мање. Ако Иваниц хоце неку фотељу онда је боље да узме неку фотељу у будуцој Влади РС. Али у сваком слуцају мислим да народ опет неце насјести да прасице и јагањце спод сатора и да це гласати за опозицију. Сретно било Савезу за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

06.07.2014 20:09

Хахахахаха смијесни сте. БН дно дна. Додик за дозивотног предсједника

ОДГОВОРИТЕ
Name

будиса

06.07.2014 20:16

Свака цаст Босицу али мени је боље рјесење за премијера Цавиц.Добар економиста,а постен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сима

06.07.2014 20:20

Овај Босиц је добар види се да има ту енергију а пре свега млад је само га прво треба скинути са дијализе

ОДГОВОРИТЕ
Name

петројко

06.07.2014 20:22

Заиста, не знам због цега толико блатис Иваница и ПДП наводеци низ лазних информација, од прелазака па до лосег рејтинга ПДП-а, а по свим анкетама Иваниц побједјује кандидата СНСД-а за 15%, а по резултатима и 2010 и 2012 ПДП је треца странка са 60.000 гласова. Заиста незнам откуд толики амонизитет, поготово сто СДС немозе без ПДП- а ни у једној комбинацији. Значи ако блатиш ПДП (прије свега неистином) помазес СНСД-у, а ако помажеш СНСД-у аутоматски одмажеш СДС-у. И на крају није ми јасно зашто БН форсира овог Васковица, који руси Савез за промјене, ако руси Савез, аутоматски помазе актуелну власт. Све је јасно као дан. И нема потребе да се пљује по највецем господину, који је члан предсједништва од октобра, ЗАПАМТИТЕ са или без СДС-а. Толико!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

06.07.2014 20:34

Пуна подршка најпоштенијем политичару Републике Српске, само такви могу направити преокрет у друштву. Само храбро Боске, твој народ је уз тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

06.07.2014 21:12

СТАРИ ДОБРИ СДС! Све је дзабе црвеној мафији.и паре и авиони икамиони.сдс нису могли унистити странци на целу са Ес Дауном а камоли балави додик.САМО СДС.БОСИЦ ЈЕ КРАЉ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

06.07.2014 22:30

Савез на целу са Огњеном Тадицем цовјеком без мрље, за разлику од Додика, до ПОБЈЕДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лд

06.07.2014 22:58

Која будала пореди Босица са Вуцицем.Па он је до јуце јео из истог тањира са Додиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

нено

07.07.2014 05:09

Знаци све је готово,а и вријеме је.Све смо изабрали и председника и премијера дајте нам јос и министра полиције па да хапсимо банду.Предлазем Михајлицу за министра МУП-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

невесиње

07.07.2014 05:20

Досло је и то вријеме да лопове посаљемо у затвор а да изаберемо људе постене

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

07.07.2014 08:06

" ШТО ЈЕ БАБИ МИЛО У СНУ ЈОЈ СЕ СНИЛО " ПРВО СКОЋИ ПА РЕЦИ "ХОП".

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

07.07.2014 10:54

Мозда изгледа мало смотан али чојек зна свој посао!Одржао је СДС кад је било најтеже и кад га је Додик покушавао уништити преко тајкуна и полтрона типа Калинић и други!Вјерујем у тебе, Младјо Србине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јелке

07.07.2014 12:31

браво брацо, само нек има мрзње и подела, сто висе то боље ал за дусмане, бице нам добро тек кад нас не буде интересовало ко је председник, ко премијер итд., поредити босица и вуцица је као поредити преседника месне заједнице и нацелника опстине, мрзите дусамане не србе па макар били у другој странци будите срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.07.2014 13:38

Код нас несто мора да се деси. Земља мора напријед. Овај цовјек нема енергију, искуство мислим ни знање да несто уради.Заправо сам сигуран. Уколико ови зеле неке промјене потребно им је ново лице. Исти, истросени, интелектуално ограницени ликови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црно бијели свијет..

07.07.2014 15:17

Сјаси Курта да узјасе Мурта! У БиХ треба до оду сви који су се бавили политиком од 89.год до данас. Једино рјесење насег проблема је елиминација лопова и одузимање имовине. Наравно реално је признати да се то никад неце десити, јер ова багра је увукла пипке свугдје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

07.07.2014 15:36

Само храбро до побједе а онда борба против криминала и корупције..

ОДГОВОРИТЕ