Republika Srpska: Bosić kao Vučić

Srpska demokratska stranka konačno je porodila kandidate za najvažnije funkcije, osim za člana Predsjedništva BiH. Novost je da je u raspodjelu ušla i pozicija premijera, kao i funkcija predsjednika Narodne skupštine RS, naravno, pod uslovom da Savez za promjene, u kojem je SDS vodeća partija, osvoji dovoljan broj glasova za formiranje zakonodavne i izvršne vlasti.

Republika Srpska 07.07.2014 | 07:19
Republika Srpska: Bosić kao Vučić

Glavni odbor Srpske demokratske stranke kandidovao je Ognjena Tadića za predsjednika Republike Srpske i to nije veliko iznenađenje, uprkos činjenici da je bilo za očekivati da se Mladen Bosić sudari sa Miloradom Dodikom, kandidatom SNSD-a, DNS-a i SP-a.

Međutim, rejtinzi su neumoljivi; Tadić je, od opozicionih funkcionera, najbolje rangiran po svim anketama (bilo da su u režiji vlasti, opozicije, NDI…), koje mu ili daju prednost nad Dodikom ili ga, u najgorem slučaju, stavljaju alpari njemu.

U takvoj situaciji nije bilo dileme i očekivano je uzmaklo pred egzaktnim.

Nakon ovakve odluke, Mladen Bosić bio je prisiljen izjasniti se o sopstvenom statusu u mogućem konstruktu vlasti nakon oktobarskih izbora.

Pozicioniranje ka članu Predsjedništva BiH, Bosića je dovodilo u situaciju da bude optužen da mu je bitnija funkcija predsjednika SDS od pozicije predsjednika RS, što bi, dodatno pratila, paskvila da se uplašio Dodika, uzmakao i odigrao ziheraški. (SDS je ranije donio odluku da predsjednik stranke napušta tu poziciju ukoliko postane predsjednik RS).

Bosić bi se vrlo teško odbranio od takvih optužbi i povukao je najjači mogući potez -  javno je istakao kandidaturu za budućeg premijera.

Ta pozicija, nakon izbora, biće najnezahvlanije mjesto na Planeti i budući premijer (ma ko on bio) naći će se na strašnom udaru, jer će ekonomska kriza i finansijske dubioze dostići svoj istorijski maksimum.

Nominacija za premijera je kandidovanje za Pakao i Bosiću niko, nakon ovog poteza, ne može spočitavati nedostatak političke hrabrosti, hedonizam, ziheraštvo… Štaviše.

Uz to, SDS će sada komparirati Bosićevu kandidaturu za premijera sa onom Aleksandra Vučića, koji je isto učinio na vanrednim izborima u Srbiji, održanim prije par mjeseci.

Tu poveznicu sa Vučićem SDS će maksimalno iskoristiti, kao i činjenicu da se za Bosića ne vežu nikakve koruptivne i kriminalne afere. 

Bosić je na sebe preuzeo najtežu ulogu, mnogo težu od direktnog sudara sa Dodikom, ali od političara koji pledira da bude lider takvi potezi se i očekuju.

Međutim, mora se reći da najveći nedostatak ovakvog raspleta nisu imena nominovanih, već tajming objave. Da su imena objavljena prije mjesec, dva ili više, a ne u zadnji čas i to carskim rezom, danas bi SDS i Savez imali znatno ofanzivniju poziciju od postojeće i izbjegnute bi bile optužbe za uzmicanje, koje će uslijediti, bez obzira na njihovu neosnovanost.

Uz to, kandidati bi imali znatno više vremena da predstave šta namjeravaju učiniti, da razjasne planove, platforme, akcije, zakone koje pripremaju…

Ovako, za to im je ostalo malo vremena, a biće i pod pritiskom spekulacija, koje se roje mjesecima. I koje će uzrokovati štetu. Koliku, saznaćemo nakon 12. oktobra.

Glavni odbor SDS-a napravio je grešku što nije usvojio i treću kandidaturu, već je prepustio nominaciju za člana Predsjedništva BiH ostalim članicama Saveza za promjene.

Mnogi su skloni već proglasiti Mladena Ivanića za kandidata u trci za člana Predsjedništva. Desi li se to, SDS-ova velika greška postaće kardinalna i na javnoj sceni ćemo imati priliku vidjeti kako Savez sam sebi stvara Ahilovu petu.

Istina, SDS je ponudio kandidaturu ostalim članicama Saveza, ali NDP ne interesuje ta pozicija i, prema dogovoru, Dragan Čavić bi sjeo u stolicu predsjednika parlamenta RS, ukoliko ova opcija dođe na vlast.

Mnogo je razloga zbog kojih Savez nikako ne treba dati kandidaturu Ivaniću, osim činjenice da je PDP poluraspadnuto političko truplo, bez šanse za ozdravljenje.

Prije svega, zbog Ivanićevog prljavog manira korištenja političkih ucjena i njegovog šurovanja sa Dodikom protekle dvije nedelje. Uz to, Ivanić je od NDP-a tražio da napusti Savez i da izbaci svog kandidata za predsjednika RS, što su Dragan Čavić i Krsto Jandrić eksplicitno odbili.

Dalje, nisu oktobraski izbori u funkciji ispunjavanja Ivanićevih tlapnji, već zadnji pokušaj da mirnim putem dođe do promjene Režima.   

Još su dva detalja veoma važna - ukoliko Ivanić kojom nesrećom dobije nominaciju, oba kandidata Saveza biće iz Banjaluke, čime će Savez, a i SDS, izignorisati ravnopravnu regionalnu zastupljenost, na
čemu su do sada insistirali kao na bitnoj odrednici sopstvene politike.

Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu da su Tadić i Ivanić i prije četiri godine bili “kandidatski par” i da su izgubili od SNSD-ovog dvojca Dodik-Nebojša Radmanović, što je, bez sumnje, vrlo vrlo neugodno sjećanje, koje će suprotstavljena im strana znati iskoristiti.

Najvažnije od svega je da eventualno kandidovanje Ivanića znači da Savez nije do kraja iskren u svojim najavama borbe za promjene. Promjena nema sa potrošenim kadrovima, čija je politika sastavljena od prljavih ucjena.

Sam Ivanić je u nekoliko navrata ustvrdio da on insistira da PDP dobije kandidaturu, a da on lično ne mora biti nominovan. Evo sjajne prilike da pokaže da svi oni (u njih se ubraja i potpisnik ovih redova) koji tvrde da mu je isključivo stalo do sopstvene koristi, a nikako do stranke, nisu u pravu, tako što će kandidovati nekog od mlađih kadrova PDP-a za poziciju člana Predsjedništva BiH.

Ukoliko želi sebe predstaviti kao političara od digniteta, a ne kao malog sitnog ucjenjivača (na kojeg neodoljivo liči), Ivanić će Savezu predložiti imena Miroslava Brčkala (Pale, kvalitetan kadar), Slavka Vučurevića (Trebinje, sirov, ali uspješniji od Ivanića), Slaviše Markovića (Bijeljina, kvalitetan kadar) ili Branislava Borenovića (Banjaluka, viđen kao Ivanićev nasljednik).

Bilo ko do pomenute četvorice ostaviće mnogo dublji, kredibilniji i kavlitetniji utisak na birače u paru sa Tadićem, od potrošenog i sebičnog Ivanića. Ujedno bi to bio i tračak nade za PDP da neće završiti na deponiji, što im, u svakoj drugoj varijanti, slijedi.

Sada su na redu stranke vlasti, a i tamo se zakuvava pred konačnu zapršku, jer se i Pero Đokić „s onog političkog svijeta“ sjetio da bi mogao biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. Ucjene unutar Režima trajaće do utorka kada ćemo saznati ko je najkvalitetnije prijetio.  

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Stojan mihajlović

06.07.2014 16:26

Tako i treba

ODGOVORITE
Name

Zlatko

06.07.2014 16:39

PDP je prošlost i nikako ih ne treba oživljavati to nije trebao raditi ni sa Mihaljicom jer i on je prošlost, DNS je pametno odreagovao i uzeo Šešeljeve radikale kojima sada kao ovim Šukalovim raste rejting. Mico Micic se isto sada ograđuje od PDP-a ali isto tako i sam sebi sječe krila odričući se i drugih saradnika iz SRS i DP jer zaboravlja da su ga upravo oni digli u nebesa a za dve godine mogu biti kljuc njegovog skidanja.

ODGOVORITE
Name

Lazar

06.07.2014 16:51

U oktobru bi trebalo da dodje do promjena i to na bolje, ova vlast je svoje pokazala!

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

06.07.2014 16:55

Bosic je fino rekao da ce kandidati biti Tadic ili Micic za predsjednika Republike Srpske, a on ili Sarovic za predsjednistvo BiH. Sve je jasno i poznato, ne znam sta vise nagadjate. Ako se Bosic odluci za premijera Sarovic je u predsjednistvu. To je gotova prica. PDP je stranka kojoj je upitan prelazak cenzusa, i svi su toga svjesni. Nemaju oni nikakvo pravo nista traziti.

ODGOVORITE
Name

istina

06.07.2014 17:04

Al nista ne znate. Tadic Ivanic premijer Bosic Predsjednik skupstine Cavic. Nemoj te vise izmisljati.

ODGOVORITE
Name

mico kraljevic

06.07.2014 17:12

Samo tako Vaskovicu.

ODGOVORITE
Name

PDP Banja Luka

06.07.2014 17:25

Sad lagano do pobjede. Svi su se pokazali i vidilo se ko je radio na razbijanju opozicije. Ali braco od oktobra ce biti malo cesljanja Dodikovih poltrona i onih koju su nas pokusali zavaditi.

ODGOVORITE
Name

SDS BN

06.07.2014 18:02

Zivjela Bijeljina! SDS PDP NDP tako i na nivou Republike Srpske.Recept iz Bijeljine

ODGOVORITE
Name

Nikola

06.07.2014 18:23

Naravno da će Savez za promjene predvođen SDS-om osvojiti i više nego dovoljan broj glasova. Samo naprijed do konačne pobjede.

ODGOVORITE
Name

ODZAK

06.07.2014 18:31

HAPSITE DRAGANA ANDZELICA DIR VODA SRPSKE JER DNEVNO PRODAJU 10 000M3 A TO ZNACI DA BI VODAMA TREBALO DNEVNO UPLATITI NAKNADE 15000 KM ALI OD TOGA NEMA NISTA SIPA POSAO JE OTVOREN LOPOVI SU NA MJESTU ZLOCINA A DOKAZI NA TRASI SVILAJ ODZAK

ODGOVORITE
Name

MODRICA

06.07.2014 18:42

U pravu si kolega iz Odzaka mi smo nadrljali dok ovi prokletnicii iz voda srpske nemaju za nas poplavljene ni marke pomoci a iz nasih rijeka vade dnevno u modrici ogromne kolicine sljunka da prodaju na auto put taj ANDZELIC je njihov partner jer im daje dozvole za to i tako postaje njihov partner u kriminalu a oni su nam srusili sve nasipe da bar malo vjeruje u Boga stao bi poslije ovog pitopa ali nece SIPA htjece nekad neko narod trpi ja i moja familija jos susimo od poslednjeg zla

ODGOVORITE
Name

re Vasković

06.07.2014 18:45

De Slobodane ohladi malo! Razumijem da mrziš SNSD (kao i ja sam), ali treba nešto i progutati da se ovo "ZLO" smakne sa vlasti. Neka se poslije izbora "kusuraju". Prioritet je SKIDANJE SNSD-a SA VLASTI. Sve ostalo je u drugom planu. Zakopavajte "ratne sjekire" do tada.

ODGOVORITE
Name

novi grad odzak

06.07.2014 18:52

Hapsite sve sljunkare TEMPO VRANICA VRLJIC JATU KAFEDZICA JURICA i naravno te sto im daju dozvole a dokaze imate u strabaku i euro asfaltu koji kupuju pa cete vidzati koliko je prodato i kriminal ie ocigledan uporediti fakture i naknadu za vode pato su do sada milioni zvao sam sipu ali jos nema reakcije a taj neki NESO IZ BJELJINE uzima lovu za sebe i ANDZELICA IZ VODA SRPSKE za te dozvole i da ne placaju naknadu o Isuse dragi budi nam u pomoci jer ovo nisu ljudi

ODGOVORITE
Name

DADO

06.07.2014 19:23

TO JE NEMOGUĆA MISIJA 6 DIO, ZATO JE IVANIĆ ČEST GOST DODIKA-VIDI DA GA NEMOŽE NIKO POBJEDITI BRAĆO SRBI

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

06.07.2014 19:59

PARE OD ŠLJUNKARA IDU PAVIĆU

ODGOVORITE
Name

PDP SRPSKO SARAJEVO

06.07.2014 20:04

Padaj silo i nepravdo! UJEDINJENI DO POBJEDE!

ODGOVORITE
Name

milorad

06.07.2014 20:08

Ako PDP zeli da kandidat za srpskog clana Predsjednistva bude neko iz njihove stranke e onda je najbolje rjesenje Branislav Borenovic. Ivanic je isuvise istrosen ali do oktobra ima jos tri mjeseca, a vremena da opozicija prijavi zajednickog kandidata sve manje i manje. Ako Ivanic hoce neku fotelju onda je bolje da uzme neku fotelju u buducoj Vladi RS. Ali u svakom slucaju mislim da narod opet nece nasjesti da prasice i jaganjce spod satora i da ce glasati za opoziciju. Sretno bilo Savezu za promjene.

ODGOVORITE
Name

banja luka

06.07.2014 20:09

Hahahahaha smijesni ste. BN dno dna. Dodik za dozivotnog predsjednika

ODGOVORITE
Name

budisa

06.07.2014 20:16

Svaka cast Bosicu ali meni je bolje rjesenje za premijera Cavic.Dobar ekonomista,a posten.

ODGOVORITE
Name

sima

06.07.2014 20:20

Ovaj Bosic je dobar vidi se da ima tu energiju a pre svega mlad je samo ga prvo treba skinuti sa dijalize

ODGOVORITE
Name

petrojko

06.07.2014 20:22

Zaista, ne znam zbog cega toliko blatis Ivanica i PDP navodeci niz laznih informacija, od prelazaka pa do loseg rejtinga PDP-a, a po svim anketama Ivanic pobjedjuje kandidata SNSD-a za 15%, a po rezultatima i 2010 i 2012 PDP je treca stranka sa 60.000 glasova. Zaista neznam otkud toliki amonizitet, pogotovo sto SDS nemoze bez PDP- a ni u jednoj kombinaciji. Znači ako blatiš PDP (prije svega neistinom) pomazes SNSD-u, a ako pomažeš SNSD-u automatski odmažeš SDS-u. I na kraju nije mi jasno zašto BN forsira ovog Vaskovica, koji rusi Savez za promjene, ako rusi Savez, automatski pomaze aktuelnu vlast. Sve je jasno kao dan. I nema potrebe da se pljuje po najvecem gospodinu, koji je član predsjedništva od oktobra, ZAPAMTITE sa ili bez SDS-a. Toliko!

ODGOVORITE
Name

вукоје

06.07.2014 20:34

Пуна подршка најпоштенијем политичару Републике Српске, само такви могу направити преокрет у друштву. Само храбро Боске, твој народ је уз тебе!

ODGOVORITE
Name

dnk

06.07.2014 21:12

STARI DOBRI SDS! Sve je dzabe crvenoj mafiji.i pare i avioni ikamioni.sds nisu mogli unistiti stranci na celu sa Es Daunom a kamoli balavi dodik.SAMO SDS.BOSIC JE KRALJ.

ODGOVORITE
Name

Jelena

06.07.2014 22:30

Savez na celu sa Ognjenom Tadicem covjekom bez mrlje, za razliku od Dodika, do POBJEDE.

ODGOVORITE
Name

ld

06.07.2014 22:58

Koja budala poredi Bosica sa Vucicem.Pa on je do juce jeo iz istog tanjira sa Dodikom

ODGOVORITE
Name

neno

07.07.2014 05:09

Znaci sve je gotovo,a i vrijeme je.Sve smo izabrali i predsednika i premijera dajte nam jos i ministra policije pa da hapsimo bandu.Predlazem Mihajlicu za ministra MUP-a.

ODGOVORITE
Name

nevesinje

07.07.2014 05:20

Doslo je i to vrijeme da lopove posaljemo u zatvor a da izaberemo ljude postene

ODGOVORITE
Name

007

07.07.2014 08:06

" ŠTO JE BABI MILO U SNU JOJ SE SNILO " PRVO SKOĆI PA RECI "HOP".

ODGOVORITE
Name

P

07.07.2014 10:54

Mozda izgleda malo smotan ali čojek zna svoj posao!Održao je SDS kad je bilo najteže i kad ga je Dodik pokušavao uništiti preko tajkuna i poltrona tipa Kalinić i drugi!Vjerujem u tebe, Mladjo Srbine!

ODGOVORITE
Name

jelke

07.07.2014 12:31

bravo braco, samo nek ima mrznje i podela, sto vise to bolje al za dusmane, bice nam dobro tek kad nas ne bude interesovalo ko je predsednik, ko premijer itd., porediti bosica i vucica je kao porediti presednika mesne zajednice i nacelnika opstine, mrzite dusamane ne srbe pa makar bili u drugoj stranci budite srbi

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.07.2014 13:38

Kod nas nesto mora da se desi. Zemlja mora naprijed. Ovaj covjek nema energiju, iskustvo mislim ni znanje da nesto uradi.Zapravo sam siguran. Ukoliko ovi zele neke promjene potrebno im je novo lice. Isti, istroseni, intelektualno ograniceni likovi.

ODGOVORITE
Name

crno bijeli svijet..

07.07.2014 15:17

Sjasi Kurta da uzjase Murta! U BiH treba do odu svi koji su se bavili politikom od 89.god do danas. Jedino rjesenje naseg problema je eliminacija lopova i oduzimanje imovine. Naravno realno je priznati da se to nikad nece desiti, jer ova bagra je uvukla pipke svugdje..

ODGOVORITE
Name

Igor

07.07.2014 15:36

Samo hrabro do pobjede a onda borba protiv kriminala i korupcije..

ODGOVORITE