WБ: Нолету друга или Федексу осма титула?

Трава се на централном терену Вимблдона скоро претворила у шљаку, али није изгубила важност и сјај, јер ће ту у недељу од 15 часова Новак Ђоковић и Роџер Федерер одмерити снаге и вероватно затворити још једно поглавље великог ривалства и знатно један другоме утицати на прекретницу у каријери, а можда и у животу.

Тенис 06.07.2014 | 14:21
WБ: Нолету друга или Федексу осма титула?

Како су Новак и Роџер дошли до финала и борбе за трон Вимблдона?

Други тенисер света Новак Ђоковић био је постављен за првог носиоца на турниру, па је своју турнеју ка врху легендарне лондонске траве започео против Андреја Голубјева (3:0), да би му Радек Штепанек већ у другом колу одузео сервис, али Чех није успео да направи веће проблеме Србину.

У низу су стигла два француска тенисера - Жил Симон и Жо-Вилфред Цонга, али они ипак нису успели, макар резултатски да дају велики отпор Нолету, мада се мора признати да је Цонга претио да продужи дуел, али то представник Србије није дозволио. Прве праве муке стигле су у четвртфиналу где је Марин Чилић одлично држао дефанзивни бедем, али је са 3:2 морао да положи оружје.

Као да је Хрват припремио Ђоковића за још већ муке у полуфиналу где га је дочекао Григор Димитров и прописно претио да ће избацити, у неким тренуцима, незаинтересованог Новака. И поред великих осцилација у игри, резултат је био на крају 3:1.

Са друге стране, Федерер је заузео место четвртог костураша и на старту савладао Паола Лоренција са 3:0. Већих проблема Швајцарац није имао ни против високог Жила Милера, али ни против Сантијага Хиралда. Није се Роџеру отворио пут, само је одједном почео да игра на веома високом нивоу, па ни деоницу није дозволио Томију Робреду.

Опоравак Станисласа Вавринке донео је и швајцарски дерби, али и Федереру пут, уз један и једини изгубљени сет на турниру, до полуфиналу где га је чекало пријатно изненађење Милош Раонић. Ипак, без већих потешкоћа, Канађанин је добио отпусну листу од Федерера што се тиче Вимблдона.

Међусобни дуели Ђоковића и Федерера - Новак има прилику да се примакне само на победу разлике

Тешко да ће ово ривалство икада бити заборављено, као ни сам његов почетак који је настао 2006. године на мастерсу у Монте Карлу где је Федерер славио са 6:3, 2:6, 6:3. Швајцарац је славио и наредна три пута - у Дејвис купу, Аустралијан опену и Дубаију, а онда је стигла и прва победа Новака у 2007. години на Монтреалу 7.6(2), 2:6, 7:6(2).

Тренутни резултат у међусобнимо окршајима је 18:16 за Роџера, а како је почело, тако је, за сада макар, и завршено. Монте Карло поново је био наклоњен Федереру који је у последњем дуелу славио са 7:5, 6:2 ове године.

Интересантна чињеница је да су се Новак и славни Швајцарац састајли само једном на трави, и то управо на Вимблдону 2012. године, али Ноле тада није имао среће пошто је поражен у полуфиналу са 6:3, 3:6, 6:4, 6:3.

Успеси на Вимблдону - Новак шампионски још увек гладан, Федерер легендаран и искусан

Ђоковић се на Вимблдону први пут појавио 2005. године када је успео да дође до трећег кола, али га је тада зауставио Себастијан Грожан. Годину касније је отишао и корак даље, али тада је био бољи Марио Анчић, док је направио праву експлозију 2007. године дошавши до полуфинала турнира.

То је било најбоље што је могао, макар у том тренутку, све до те, сада већ, веома битне године за српски тенис - 2011. године. Новак је редом избацивао Шардија, Андерсона, Багдатиса, Лодру, Томића, Цонгу, а на крају је дошао Надал и био елиминисан са 6:4, 6:1, 1:6, 6:3, те је незванично тениско првенство света коначно припало Нолету.

Роџер се много више веселио уз јагодине и шлаг, јер је седам пута подигао трофеј Вимблдона. Лед је пробио још пре (сада звучи невероватно) 11 година када је у финалу савладао славног Марка Филипусиса. Онда је две године у низу тукао Ендија Родика, такође у борби за титулу. Успеси су се низали, све до 2012. године, али је прошлогодишње такмичење у Великој Британији прошло веома лоше за Швајцарца.

Он је већ у другој рунди елиминисан од Сергеја Стаховског који ће тај тренутак вероватно памтити до краја живота.

Ипак, ово је поново онај стари Федерер, који са лакоћом решава ситуације форхендом, док се ефикасни бекхенд не сме ни помињати, али са друге стране мреже има старог противника, Новака Ђоковића, који је спреман да оде његовим стопама, а да би то учинио, сада је потребно да направи корак и докопа се трофеја.

Коментари / 0

Оставите коментар