WB: Noletu druga ili Fedeksu osma titula?

Trava se na centralnom terenu Vimbldona skoro pretvorila u šljaku, ali nije izgubila važnost i sjaj, jer će tu u nedelju od 15 časova Novak Đoković i Rodžer Federer odmeriti snage i verovatno zatvoriti još jedno poglavlje velikog rivalstva i znatno jedan drugome uticati na prekretnicu u karijeri, a možda i u životu.

Tenis 06.07.2014 | 14:21
WB: Noletu druga ili Fedeksu osma titula?

Kako su Novak i Rodžer došli do finala i borbe za tron Vimbldona?

Drugi teniser sveta Novak Đoković bio je postavljen za prvog nosioca na turniru, pa je svoju turneju ka vrhu legendarne londonske trave započeo protiv Andreja Golubjeva (3:0), da bi mu Radek Štepanek već u drugom kolu oduzeo servis, ali Čeh nije uspeo da napravi veće probleme Srbinu.

U nizu su stigla dva francuska tenisera - Žil Simon i Žo-Vilfred Conga, ali oni ipak nisu uspeli, makar rezultatski da daju veliki otpor Noletu, mada se mora priznati da je Conga pretio da produži duel, ali to predstavnik Srbije nije dozvolio. Prve prave muke stigle su u četvrtfinalu gde je Marin Čilić odlično držao defanzivni bedem, ali je sa 3:2 morao da položi oružje.

Kao da je Hrvat pripremio Đokovića za još već muke u polufinalu gde ga je dočekao Grigor Dimitrov i propisno pretio da će izbaciti, u nekim trenucima, nezainteresovanog Novaka. I pored velikih oscilacija u igri, rezultat je bio na kraju 3:1.

Sa druge strane, Federer je zauzeo mesto četvrtog kosturaša i na startu savladao Paola Lorencija sa 3:0. Većih problema Švajcarac nije imao ni protiv visokog Žila Milera, ali ni protiv Santijaga Hiralda. Nije se Rodžeru otvorio put, samo je odjednom počeo da igra na veoma visokom nivou, pa ni deonicu nije dozvolio Tomiju Robredu.

Oporavak Stanislasa Vavrinke doneo je i švajcarski derbi, ali i Federeru put, uz jedan i jedini izgubljeni set na turniru, do polufinalu gde ga je čekalo prijatno iznenađenje Miloš Raonić. Ipak, bez većih poteškoća, Kanađanin je dobio otpusnu listu od Federera što se tiče Vimbldona.

Međusobni dueli Đokovića i Federera - Novak ima priliku da se primakne samo na pobedu razlike

Teško da će ovo rivalstvo ikada biti zaboravljeno, kao ni sam njegov početak koji je nastao 2006. godine na mastersu u Monte Karlu gde je Federer slavio sa 6:3, 2:6, 6:3. Švajcarac je slavio i naredna tri puta - u Dejvis kupu, Australijan openu i Dubaiju, a onda je stigla i prva pobeda Novaka u 2007. godini na Montrealu 7.6(2), 2:6, 7:6(2).

Trenutni rezultat u međusobnimo okršajima je 18:16 za Rodžera, a kako je počelo, tako je, za sada makar, i završeno. Monte Karlo ponovo je bio naklonjen Federeru koji je u poslednjem duelu slavio sa 7:5, 6:2 ove godine.

Interesantna činjenica je da su se Novak i slavni Švajcarac sastajli samo jednom na travi, i to upravo na Vimbldonu 2012. godine, ali Nole tada nije imao sreće pošto je poražen u polufinalu sa 6:3, 3:6, 6:4, 6:3.

Uspesi na Vimbldonu - Novak šampionski još uvek gladan, Federer legendaran i iskusan

Đoković se na Vimbldonu prvi put pojavio 2005. godine kada je uspeo da dođe do trećeg kola, ali ga je tada zaustavio Sebastijan Grožan. Godinu kasnije je otišao i korak dalje, ali tada je bio bolji Mario Ančić, dok je napravio pravu eksploziju 2007. godine došavši do polufinala turnira.

To je bilo najbolje što je mogao, makar u tom trenutku, sve do te, sada već, veoma bitne godine za srpski tenis - 2011. godine. Novak je redom izbacivao Šardija, Andersona, Bagdatisa, Lodru, Tomića, Congu, a na kraju je došao Nadal i bio eliminisan sa 6:4, 6:1, 1:6, 6:3, te je nezvanično tenisko prvenstvo sveta konačno pripalo Noletu.

Rodžer se mnogo više veselio uz jagodine i šlag, jer je sedam puta podigao trofej Vimbldona. Led je probio još pre (sada zvuči neverovatno) 11 godina kada je u finalu savladao slavnog Marka Filipusisa. Onda je dve godine u nizu tukao Endija Rodika, takođe u borbi za titulu. Uspesi su se nizali, sve do 2012. godine, ali je prošlogodišnje takmičenje u Velikoj Britaniji prošlo veoma loše za Švajcarca.

On je već u drugoj rundi eliminisan od Sergeja Stahovskog koji će taj trenutak verovatno pamtiti do kraja života.

Ipak, ovo je ponovo onaj stari Federer, koji sa lakoćom rešava situacije forhendom, dok se efikasni bekhend ne sme ni pominjati, ali sa druge strane mreže ima starog protivnika, Novaka Đokovića, koji je spreman da ode njegovim stopama, a da bi to učinio, sada je potrebno da napravi korak i dokopa se trofeja.

Komentari / 0

Ostavite komentar