Колико треба пара да постанете шампион Вимблдона?

Новак Ђоковић и Роџер Федерер играју за највећи трофеј у свету тениса, али њихов пут до великог финала није био тако једноставан. Само њихови родитељи знају колико су морали да уложе да би Новак и Федерер постали мега шампиони.

Тенис 06.07.2014 | 14:08
Колико треба пара да постанете шампион Вимблдона?

Ове године на Вимблдону били смо сведоци продора у завршницу неких млађих играча, пре свих Аустралијанца Ника Кирјоса, који је у осмини финала надиграо двоструког шампиона турнира и првог на свету, Шпанца Рафаела Надала. Али да би Кирјос опште и био у прилици да се такмичи са најбољима, морао је да потроши подоста новца.

Тениски стручњаци у Америци покушали су да дају одговор, колико кошта стварање новог шампиона? И проста рачуница каже, “ у рат” са конкуренцијом не можете кренути без новчаника у којем је минимално 30.000 долара. Толико вам треба за дете које има 11 или 12 година. Ако су старији и играју већи број турнира треба вам и до 100.000 долара по години!

Наравно, рачуница је по америчким стандардима. У Србији, где је економска ситуација тежа, одвојити новац за дете које се бави тенисом је далеко компликованије, па самим тим и улагања су скромнија у поређењу са оним у Америци. Међутим, у целом том процесу четири ставке су најбитније.

Прва је тренирање. Без великог рада нема ни великог шампиона, а то значи свакодневно вишечасовно тренирање. У Бостону на пример, изнајмљивање терена на сат времена кошта 45 долара, док у Њујорку иде и до сто долара на сат! У Србији час тениса са стручним лицем је минимално од десет до 15 евра.

Друга ставка је тренер. У САД потребно је од 4.500 до 5.000 долара за приватне часове плус 7.000 до 8.000 долара за часове у групи. Потом, долазе турнири. Такса за учешће на такмичењу на националном нивоу је 150 долара. Плус, треба урачунати и трошкове путовања, а озбиљан играч мора да има најмање 20 турнира годишње. Уколико желите да са вама буде и тренер, то је још 300 долара на дан плус додатни трошкови у виду хране и других потрепштина.

И на крају, не сме се заборавити ни школа. Велики шампиони обично се стварају у академијама, где поред тениса похађају редовно и наставу. Примера ради, годину дана у ИМГ-овој академији Ника Болитијерија у Брадентону на Флориди кошта 71.400 долара годишње! Истина, академија и националне тениска федерација (УСТА) дају стипендије најталентованијима тако да трошкови могу да буду нешто мањи, али ипак, највише тога зависи од самог играча и онога што ће урадити на терену.

Јер у тенису је тако, можете бити јако талентовани као јуниор, а да никад ништа битније не урадите као професионалац. Таквих примера је много. И нема гаранција да ће се оно што сте уложили вратити једног дана и кроз резултате. Новак и Роџер су успели, али ипак је највише оних који су остали на маргинама успеха.

Коментари / 0

Оставите коментар