СП: Чуда на старту, у полуфиналу ипак "велики"

Четири светске фудбалске велесиле играће у полуфиналу овогодишњег светског шампионата, који је почео елиминацијом 3 првака света у првој фази.

Фудбал 06.07.2014 | 13:16
СП: Чуда на старту, у полуфиналу ипак "велики"

Тако јак распоред у завршници не памти се још од 1990, када су сви учесници полуфинала већ раније били прваци света.

Бразил, Немачка и Аргентина доносе са собом 10 титула првака света, а Холандија никад није била првак, али је 3 пута губила финале. Немцима ће ово бити 13. полуфинале, Бразилци их имају 11, Холанђани и Аргентинци су међу четири најбоља по пети пут.

Када су Енглези групу завршили без освојеног бода, Шпанци и Италијани испали још у групи, а придружио им се Португал, многи су очекивали шампионат пун изненађења.

Све се преокренуло уласком у елиминације - свих 8 мечева осмине финала добили су победници група, а у четвртфиналу редом су славиле екипе славније прошлости.

Тако се догодило да у полуфиналу имамо три од четири најуспешније екипе у историји СП (недостаје само Италија, 4 пута шампион, 8 пута полуфиналиста), али је мења далеко најуспешнији тим који никад није био првак света.

Немци су у најбољој серији - у овом веку полуфиналисти на сваком турниру (последњи пут их у четвртфиналу избацили Хрвати 1998), а на претходна два су се ту и зауставили, па су освајали бронзе. Скор у полуфиналима им је 7-5.

Бразил на полуфинале чека још од последње титуле, 2002. године (победили Немачку у финалу), а последње формално полуфинале су изгубили још 1938. године (од Италије). Имају треће и четврто место на два турнира седамдесетих, када се у финале ишло директно из групе, а били су вицешампиони 1950, када је група одлучивала о прваку. У правим полуфиналима имају скор 6-1 и шест везаних победа.

Аргентина је најбоља у фази која предстоји - ако би се дочепали полуфинала, ишли су и корак даље сва три пута (добили једно, изгубили 2 финала), а до прве титуле (1978) стигли су када није било полуфинала. Ипак, то су резултати из давних времена, осим првог шампионата у Монтевидеу сва три преостала пласмана међу 4 најбоља имали су у периоду 1978-1990.

Холанђани још нису освојили титулу, али су два пута кроз групу, а на СП 2010 кроз полуфинале стигли до завршног меча (двапут губили у продужетку). Једини пораз у полуфиналу забележили су 1998. против Бразила.

Међусобни скор са оба јужноамеричка тима је добар за наранџасте, против оба имају по 4 меча, 2 победе, 1 пораз и 1 реми. Ипак, када би ушли међу 4 најбоља, по једном су губили од Аргентине (финале 1978), Бразила (полуфинале 1998) и Немачке (финале 1974).

Немци и Бразилци су играли само једном, у финалу 2002. (2:0 за Бразил). То звучи невероватно ако се зна да су у питању два тима са највише наступа, највише утакмица, највише полуфинала и највише финала. Заправо, од Другог светског рата до те 2002. (14 узастопних турнира) бар један од та два тима био је у финалу сваког првенства света, осим 1978, кад су се састали Аргентина и Холандија!

На тлу Јужне Америке никад се није играло европско финале, двапут су играли "домаћи" (уругвајске победе над Аргентином и Бразилом), по једном Бразил је добио Чехословачку,а Аргентина Холанђане.

Ово је, иначе, први турнир од тог првенства у Аргентини 1978. на којем Јужна Америка има два тима у полуфиналу, и тек други у ових 36 година на којем Европа нема бар три тима (200. уз Бразил и Немце играли Турска и Кореја).

Ко год да на крају стигне до Маракане и тамо слави, свакако припада светском фудбалском племству, и редослед на вечној листи неће се много мењати.

Коментари / 0

Оставите коментар