SP: Čuda na startu, u polufinalu ipak "veliki"

Četiri svetske fudbalske velesile igraće u polufinalu ovogodišnjeg svetskog šampionata, koji je počeo eliminacijom 3 prvaka sveta u prvoj fazi.

Fudbal 06.07.2014 | 13:16
SP: Čuda na startu, u polufinalu ipak "veliki"

Tako jak raspored u završnici ne pamti se još od 1990, kada su svi učesnici polufinala već ranije bili prvaci sveta.

Brazil, Nemačka i Argentina donose sa sobom 10 titula prvaka sveta, a Holandija nikad nije bila prvak, ali je 3 puta gubila finale. Nemcima će ovo biti 13. polufinale, Brazilci ih imaju 11, Holanđani i Argentinci su među četiri najbolja po peti put.

Kada su Englezi grupu završili bez osvojenog boda, Španci i Italijani ispali još u grupi, a pridružio im se Portugal, mnogi su očekivali šampionat pun iznenađenja.

Sve se preokrenulo ulaskom u eliminacije - svih 8 mečeva osmine finala dobili su pobednici grupa, a u četvrtfinalu redom su slavile ekipe slavnije prošlosti.

Tako se dogodilo da u polufinalu imamo tri od četiri najuspešnije ekipe u istoriji SP (nedostaje samo Italija, 4 puta šampion, 8 puta polufinalista), ali je menja daleko najuspešniji tim koji nikad nije bio prvak sveta.

Nemci su u najboljoj seriji - u ovom veku polufinalisti na svakom turniru (poslednji put ih u četvrtfinalu izbacili Hrvati 1998), a na prethodna dva su se tu i zaustavili, pa su osvajali bronze. Skor u polufinalima im je 7-5.

Brazil na polufinale čeka još od poslednje titule, 2002. godine (pobedili Nemačku u finalu), a poslednje formalno polufinale su izgubili još 1938. godine (od Italije). Imaju treće i četvrto mesto na dva turnira sedamdesetih, kada se u finale išlo direktno iz grupe, a bili su vicešampioni 1950, kada je grupa odlučivala o prvaku. U pravim polufinalima imaju skor 6-1 i šest vezanih pobeda.

Argentina je najbolja u fazi koja predstoji - ako bi se dočepali polufinala, išli su i korak dalje sva tri puta (dobili jedno, izgubili 2 finala), a do prve titule (1978) stigli su kada nije bilo polufinala. Ipak, to su rezultati iz davnih vremena, osim prvog šampionata u Montevideu sva tri preostala plasmana među 4 najbolja imali su u periodu 1978-1990.

Holanđani još nisu osvojili titulu, ali su dva puta kroz grupu, a na SP 2010 kroz polufinale stigli do završnog meča (dvaput gubili u produžetku). Jedini poraz u polufinalu zabeležili su 1998. protiv Brazila.

Međusobni skor sa oba južnoamerička tima je dobar za narandžaste, protiv oba imaju po 4 meča, 2 pobede, 1 poraz i 1 remi. Ipak, kada bi ušli među 4 najbolja, po jednom su gubili od Argentine (finale 1978), Brazila (polufinale 1998) i Nemačke (finale 1974).

Nemci i Brazilci su igrali samo jednom, u finalu 2002. (2:0 za Brazil). To zvuči neverovatno ako se zna da su u pitanju dva tima sa najviše nastupa, najviše utakmica, najviše polufinala i najviše finala. Zapravo, od Drugog svetskog rata do te 2002. (14 uzastopnih turnira) bar jedan od ta dva tima bio je u finalu svakog prvenstva sveta, osim 1978, kad su se sastali Argentina i Holandija!

Na tlu Južne Amerike nikad se nije igralo evropsko finale, dvaput su igrali "domaći" (urugvajske pobede nad Argentinom i Brazilom), po jednom Brazil je dobio Čehoslovačku,a Argentina Holanđane.

Ovo je, inače, prvi turnir od tog prvenstva u Argentini 1978. na kojem Južna Amerika ima dva tima u polufinalu, i tek drugi u ovih 36 godina na kojem Evropa nema bar tri tima (200. uz Brazil i Nemce igrali Turska i Koreja).

Ko god da na kraju stigne do Marakane i tamo slavi, svakako pripada svetskom fudbalskom plemstvu, i redosled na večnoj listi neće se mnogo menjati.

Komentari / 0

Ostavite komentar