Крул одвео Холандију на Аргентину!

Репрезентација Холандије пласирала се у полуфинале Светског првенства, пошто је тек после бољег извођења пенала савладала Костарику – 0:0 (4:3).

Фудбал 06.07.2014 | 13:01
Крул одвео Холандију на Аргентину!

Дуел на Арени Форта Нова у Салвадору обележила је јалова доминација 'Орање' у два сата, не претерано квалитетног, фудбала, уз две пречке и стативу.

Ненадани јунак меча био је резервни голман Холандије Тим Крул. Селектор Луј Ван Гал увео га је у последњим тренуцима, а он му узвратио са два одбрањена пенала – вредна места међу четири најбоље екипе света.

Репрезентација Холандије пласирала се у своје друго узастопно полуфинале Светског првенства, треће на последња четири учешћа, а да би поновила успех из Јужне Африке од пре четири године мора да савлада Аргентину – 9. јула у Сао Паулу. Други полуфинални пар чине домаћин Бразил и селекција Немачке.

С друге стране, селекција Костарике је самим уласком у осам најбољих направила историјски успех, направивши корак више од генерације из Италије '90, коју је са клупе предводио Бора Милутиновић.

Орање су преузеле контролу од самог старта меча, имале посед, али у уводних 20 минута нису успеле да створе изгледнију прилику за гол. Тикоси су, чини се, свесно препустили лопту Холанђанима, чекајући шасну из контре, често са свих десет играча иза лопте. Холандија је покушавала углавном преко бокова и расположеног Арјена Робена, али су штопери Костарике излазили на крај са налетима.

Прву озбиљнију прилику видели смо на средини првог дела игре, Робен је лепо проиграо Кајта на десном боку, а овај послао оштру лопту на пенал. Тамо је умирио Мемфис Депај и сјајно проследио до Робина ван Персија. Нападач Манчестер Јунајтеда нашао се сâм испред Наваса, шест-седам метара лево искоса, шутирао снажно – али Навас брани.

Наставила је екипа Луја ван Гала у истом ритму, Тикоси су покушавали из спорадичних контри, да би нову шансу, уједно и последњу у првом полувремену, видели у 38. минуту. Весли Снајдер је одлично гађао даљи рогаљ, из слободњака са 30 метара, да би Навас школском парадом избацио лопту у корнер.

Двадесет минута игре у наставка није нам донело апсолутно ништа. Костариканци су заиграли отвореније само у уводним минутима, Холандија је поново преузела посед, међутим и даље прилика за гол. Како се крај регуларног тока ближио крају 'Лале' су појачавале притисак, да би у последњих петнестак минута били посебно опасни после прекида.

Најпре је, после фаула над Кајтом, поново запретио Снајдер из прекида. Звезда Галатасараја је овога пута покушала са 27-28 метара, такође лево искоса, али се сада испречила статива. Прилику да реши меч у последњим тренуцима пропустио је Робин ван Перси, када је после центаршута Снајдера промашио цео фудбал на пет метара од гола.

Почетак наставка није нам донео ништа ново, Холанђани су јалово претили, док су Костариканци били опредељени само за чување свог гола. Ипак, успели су да запрете после корнера, шут Влара Навас одбија у нови ударац из угла, а РВП пропушта нову колосалну шансу. После велике гужве лопта долази до њега на другој стативи, шутира из прве – али Тахеда на линији блокира ударац и лопта се од пречке одбија у поље.

Ван Гал на уласку у последњих 15 минута уводи Класа-Јана Хунтелара, али ни нападач Шалкеа није ништа значајно променио. Све се и даље сводило на солирање Робена и прејаке центаршутеве. Обе екипе су значајно пале, темпо меча је опао, па је све указивало на једанестерце.

Међутим, последњих пет минута донело је увелика узбуђења на обе стране, а прилику да уђе у легенду пропустио је Мајкл Умања у 117. минуту. Тикоси су искористили пад Холандије, креирали неколико напада, а мало им је недостајало да стигну до вођства.

Стрелац победоносног пенала против Грчке повукао је лопту кроз средину, нанизао тројицу чувара и ушао у шеснестерац, али је његов ударац сјајно одбранио, до тада, беспослени Силесен.

Већ у следећем нападу јунак је могао да буде Снајдер. Лопта је дуго кружила око гола Наваса, да би на крају стигла до бившег играча Интера на капици шеснестерца. И опет је шут био одличан, али се овога пута испречила пречка.

Испоставиће се, кључни потез направио је Луј Ван Гал. Селектор Холандије заменио је у последњим тренуцима голмана, пруживши шансу дебитанту Тиму Крулу. Стиче се утисак да је искусни голман Њукасла спреман управо за пенал-трилер.

Борхес и Ван Перси били су сигурни на отварању, да би Крул заблистао већ у другој серији, када је одбранио ударац капитена Брајана Руиса. Уследили су погоци Робена, Снајдера и Кајта с једне, односно Гонсалеса и Болањоса с друге, па је Умања није имао избора на старту последње серије.

Нажалост целе нације, није успео. Гађао је, као и капитен, доње леви угао голмана Крула, али је 'Летећи Холанђанин' опет изашао као победник.

Холанђанима није помогло то што су имали 15 корнера, а Костариканци један (115. минут). Ни далеко већи посед лопте (72-28), али јесте голман који је у Премијер лиги од последњих 20 пенала одбранио само два.

У првом мечу дана, Аргентина је захваљујући раном голу Гонсала Игуаина успела да савлада Белгију и пласира се у прво полуфинале Мундијала после 24 године.

Коментари / 0

Оставите коментар